«Star Wars»-skaperen slutter med film

Gir seg i protest mot filmindustrien. Hva er galt med Hollywood?

(Dagbladet.no): George Lucas er lei av filmindustrien, og deres fokus på storfilmer og spinoff-produkter. Derfor trekker han nå sitt produksjonsselskap Lucasfilm ut av filmbransjen, melder Variety.

- Vi har ikke lyst til å lage filmer. Vi er i ferd med å gå inn i tv-bransjen. Når det gjelder Lucasfilm, har vi flyttet oss vekk fra spillefilmene fordi de er for risikable og dyre, sier «Star Wars»-skaperen.

Kvantitet nøkkelordet

Den amerikanske filmindustrien er inne i en tid med voldsomme endringer, noe som ikke minst skyldes introduksjonen av ny teknologi.

Lucas mener Hollywoods svar på denne utfordringen har vært å svi av enorme summer på antatt sikre storfilmer, men at dette er en feil strategi. I stedet mener Lucas at mange mindre filmer, som gjerne kan distribueres på nett, er svaret.

- Å bruke 700 millioner kroner på produksjonen og nye 700 millioner kroner på markedsføring gir ingen mening. For de samme pengene kan man lage 50-60 to timer lange filmer. Det er 120 timer i stedet for to timer. I framtida er det veien å gå, for alt kommer til å være nedlastbart etter etterspørsel, sier han.

Men andre ord er kvantitet et nøkkelord for framtidens filmindustri, mener Lucas.

Mange blockbustere

«Star Wars»-skaperen slutter med film

Gunnar Iversen, førsteamanuensis i filmvitenskap ved NTNU i Trondheim, mener Lucas\' beslutning er interessant.

- Vi har en situasjon nå som likner den på slutten av 60-tallet, da det også ble produsert svært mange blockbustere. Grunnen er utviklingen i medieøkonomien - man tjener ikke lenger penger på film. Storfilmene tjener langt mer på salg av dvd\'er, salgsrettigheter til tv og kabelfjernsyn og andre sideprodukter enn man gjør på kinovisninger, sier Iversen til Dagbladet.no.

Han deler ikke Lucas\' tro på nettet som et medium som kan føre til gigantiske omveltninger i filmindustrien med en gang.

- Det ligger både teknologiske og kulturelle hindringer i veien for at internett vil snu opp-ned på alt med en gang. Hvis filmer skal vises fram gratis på nettet må de jo også finansieres av reklame, noe som igjen vil skape store utfordringer for den lille filmen.

- Man må også huske på at George Lucas har sagt han skal slutte å lage filmer før, og at han ikke regisserte noen filmer mellom den første og den fjerde «Star Wars»-filmen, forteller han.

Jobber med «Indiana Jones»

Men George Lucas virker sikker i sin sak denne gangen. Han sier også at han har hatt diskusjoner med Pixar-sjefene Steve Jobs og John Lasseter om problemene i Hollywood.

- Hvis du ikke lager så mange filmer, er veldig heldig, og vet hva du gjør, kan du komme unna med å bare lage storfilmer. Men man må skjønne når man er i ferd med å tape kampen, sier Lucas.

HAR FÅTT NOK: George Lucas gir seg med filmindustrien - i hvert fall etter at han har blitt ferdig med «Indiana Jones 4». Foto: FILMWEB
HAR FÅTT NOK: George Lucas gir seg med filmindustrien - i hvert fall etter at han har blitt ferdig med «Indiana Jones 4». Foto: FILMWEB Vis mer

Lucasfilms vil imidlertid ikke slutte å lage filmer med én gang. Filmen «Red Tails» er i produksjon, mens «Indiana Jones 4» fortsatt er under utvikling.

- Steven Spielberg og jeg jobber fortsatt med å komme opp med noe vi er fornøyde med. Forhåpentlig vil vi bli enige innen kort tid. Eller noe, sier Lucas - ifølge Variety uten akkurat å gløde av entusiasme.

Flere norske filmer?

I norsk filmindustri er også spørsmålet om kvantitet stadig et diskusjonstema - om enn i en litt annen skala enn i Hollywood. En gjennomsnittlig, norsk spillefilm har et budsjett på noe over 15 millioner kroner.

Den dyreste norske filmen som er i produksjon nå er «Kautokeinoopprøret», med et totalbudsjett på 52 millioner kroner.

Totalt vil det komme ut 21 norske filmer på kino i 2006 (seks av dem er dokumentarer). Kulturminister Trond Giske har som mål å øke dette antallet.

ENKEL LOGIKK: Jo dyrere filmen er, jo mer er den garantert å tjene inn. Men begynner blockbuster-økonomien å bli for risikabel?
PARADOKSALT?: George Lucas har selv tjent inn store penger på spinoff-produkter. Her et skjermbildet fra spillet «Lego: Star Wars II: The Original Trilogy.»
OGSÅ LEI: «Ringenes Herre»-regissør Peter Jackson.