Ahmed Best:

«Star Wars»-skuespiller forteller om selvmordstanker etter massiv hets

Spiller den mest forhatte karakteren i «Star Wars»-universet.

OMSTRIDT: Den klønete skapningen Jar Jar Binks står igjen som den mest forhatte karakteren i «Star Wars»-universet. Foto: Filmweb
OMSTRIDT: Den klønete skapningen Jar Jar Binks står igjen som den mest forhatte karakteren i «Star Wars»-universet. Foto: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Enhver 25-åring som får en rolle i en «Star Wars»-film, har i utgangspunktet all grunn til å juble. For Ahmed Best (44) ble livet derimot verre.

Han spilte Jar Jar Binks, en klønete alien med store ører, for første gang i 1999-filmen «The Phantom Menace». Best har holdt på den omstridte rollen siden den gang.

Jar Jar Binks er for det meste overflødig i narrativet, og fungerer mest som en «comic relief». Karakteren har gjennom tidene fått sterk kritikk fra dem som mener at han langt mer irriterende enn morsom.

FASADE: Ahmed Best (til venstre) sammen med «Star Wars»-stjerne Ewan McGregor, som spiller den unge Obi-Wan Kenobi, i 2002. Foto: Kevork Djansezian / NTB Scanpix
FASADE: Ahmed Best (til venstre) sammen med «Star Wars»-stjerne Ewan McGregor, som spiller den unge Obi-Wan Kenobi, i 2002. Foto: Kevork Djansezian / NTB Scanpix Vis mer

Forhatt karakter

Gungan-skapningen er for det meste dataskapt, og skuespilleren er i så måte ugjenkjennelig. Best bruker «motion capture»-teknologi, og han synes i form av kroppsspråk og stemme.

Karakteren har blitt latterliggjort og hånet, både av fans og filmjournalister. BBC omtaler Jar Jar Binks som den mest forhatte figuren i «Star Wars»-universet. I fjor sa Best til Wired at han stadig fikk drapstrusler.

- Det var mange tårer, det var mye smerte, det var en del dritt som jeg måtte lære meg å takle, sa han til magasinet.

GJENNOMBRUDD: Ahmed Best som Jar Jar Binks og Natalie Portman som dronning Amidala i «The Phantom Menace» fra 1999. Rollen ble gjennombruddet til Ahmed Best. Foto: NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: Ahmed Best som Jar Jar Binks og Natalie Portman som dronning Amidala i «The Phantom Menace» fra 1999. Rollen ble gjennombruddet til Ahmed Best. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alle andre gikk videre. Alle andre jobbet. Alle andre ble akseptert av tidsånden, fortsatte skuespilleren.

Selvmordstanker

I et nytt innlegg på Twitter forteller skuespilleren at han vurderte å avslutte sitt eget liv som følge av den massive kritikken.

- For 20 år siden opplevde jeg et medie-backlash, som også påvirker karrieren min i dag. Dette var stedet hvor livet mitt nesten endte, skriver han til bildet som er tatt på et ukjent sted.

Selv om hetsen fremdeles er et ømt punkt, uttrykker Best takknemlighet for at han er i live.

- Det er fremdeles vanskelig å snakke om. Jeg overlevde, og jeg ble belønnet med denne lille fyren, skriver han og sikter til sønnen, som også er med på bildet.

trailer: Traileren til «The Last Jedi». Video: LucasfilmVis mer Vis mer Vis mer

Støtter kollegaen

Flere «Star Wars»-kollegaer har støttet Jar Jar Binks-skuespilleren etter innlegget på Twitter. Peter Mayhew (74), kjent for rollen som Chewbacca, synes det er viktig at Best står fram med sin historie.

«Du har alltid vært en herlig person, og jeg synes at historien din trenger å bli hørt, og at folk er klare for å høre det. At du åpner deg offentlig vil inspirere mange», skriver han på Twitter.

Frank Oz (74), som har stemmen til Yoda, skriver at han har en stor forkjærlighet for Jar Jar Binks.

«Jeg elsket Jar Jar Binks. Jeg blir sikkert lynsjet for å si dette, men jeg vil aldri forstå at folk blir så forbanna av ham. Jeg driver med karakterabeid. Han er en fantastisk karakter!» uttrykker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer