Stargate bruker advokater mot kjempehit

Trekkes tilbake på Jamaica.

(Dagbladet.no): Vybz Kartel er en svært populær dancehall-artist på Jamaica, som på slutten av fjoråret slapp låta «Rampin Shop» sammen med sangeren Spice.

Jamaica er kjent for å ha en svært liberal åndsverkslov, noe «Rampin Shop» også er et bevis på. Her har artisten rett og slett tatt en produksjon norske Stargate gjorde for Ne-Yo på hans «Miss Independent», og lagt på sin egen vokal.

Før helgen dumpet det derfor en e-post fra advokater inn i innboksen til Vybz Kartel. Ifølge The Jamaica Star må «Rampin Shop» nå umiddelbart trekkes tilbake.

Må fjernes fra nettet
«Rampin Shop» var en kjempehit på Jamaica, og det ble til og med spilt inn en video til låta (som du kan se i sin helthet på Youtube). 

Det er EMI Publishing, som Stargate signerte en ny avtale med i september i fjor, som reagerte på vegne av nordmennene. 

EMI krever at Vybz Kartel tar ansvaret for å trekke tilbake og ødelegge alle fysiske kopier av låta, og også sørger for at alle kopier snarest forsvinner fra nettet.

Dette lover artisten å gjøre, ifølge The Jamaica Star. Han vil i stedet utgi en remiks av sangen.

Teksten på «Rampin Shop» kan for øvrig plasseres i den jamaicanske «slackness»-tradisjonen, noe som tilsier et svært eksplisitt seksuelt innhold.

Lang tradisjon
Jamaica er et land som tradisjonelt har et svært levende musikkliv, men som ikke har praktisert noen åndsverkslov i særlig grad.

Det har tvert imot vært svært vanlig at artister har lagd flere ulike sanger over samme beat, og det har også titt og ofte hendt at artister har laget lokale varianter av kjente internasjonale hits.

Det har allerede blitt laget en rekke versjoner av «Miss Independent» på Jamaica, også av andre artister enn Vybz Kartel.

Derfor har også EMI Publishing og Stargate fått til dels kraftig kritikk av dancehall-fans, blant annet på bloggen Wayne & Wax. Skribenten der mener at det reageres mot en lang jamaicansk tradisjon som ikke er til skade for noen.

Brukt i reklame
«Rampin Shop» har ikke blitt utgitt som fysisk singel gjennom noe stort plateselskap, men Vybz Kartel har likevel utnyttet Stargates produksjon kommersielt.

Blant annet var den brukt som bakgrunnslåt i en reklamefilm for artistens eget kondommerke Daggerin Condoms (se nederst):

I en artikkel fra Jamaica Observer fra 15. januar, sier artistens presseansvarlig Claude Mills at hun ikke regner med reaksjoner fra Stargate.

- Vi ville aldri ha tatt den med på et album. I så fall ville vi måttet ha klarert sangen og betalt penger. Og så mye penger tror jeg neppe vi har.


Dagbladet.no har hverken lykkes i å innhente en kommentar fra Stargate eller EMI Publishing i formiddag.

SUKSESSRIKE: Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen er Norges mest suksessrike låtskrivere de siste årene.
SUKSESSRIKE: Tor Erik Hermansen og Mikkel Eriksen er Norges mest suksessrike låtskrivere de siste årene. Vis mer