Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Stargate er mine stjernebyggere

Men Jay-Z truer med å kaste ut den norske produsentduoen fra kontoret deres i New York, om ikke det skjer noe snart.

GLEDER SEG TIL 40: Men Jay-Z tror ikke han blir veldig gammel i gamet. Dagbladet traff rapperen i Trondheim i går.  FOTO: TOM E. ØSTHUUS
GLEDER SEG TIL 40: Men Jay-Z tror ikke han blir veldig gammel i gamet. Dagbladet traff rapperen i Trondheim i går. FOTO: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

||| TRONDHEIM (Dagbladet): I går landet den amerikanske rapstjernen Jay-Z (39) på Værnes flyplass med kona Beyoncé. Helst skulle han også ha hatt den norske produsentduoen Stargate på plass under konserten i deres tidligere hjemby Trondheim.

Jay-Z tok Mikkel Eriksen og Tor Erik Hermansen under sine vinger da han var direktør i plateselskapet Def Jam, og ga dem gjennombruddet i amerikansk musikkindustri.

- Vi var sammen i New York rett før jeg kom hit, faktisk, de spilte noe musikk for meg som de lager for en ny artist vi jobber med. Stargate er mine gutter, det er dem jeg går til når vi skal bygge en karriere, som vi gjorde med Ne-Yo og Rihanna. De er mine stjernebyggere, sier rapperen til Dagbladet.

 
Truer med utkastelse
I fjor etablerte Jay-Z og Stargate et eget plateselskap og musikkforlag, kalt StaRoc — som holder til i Jay-Zs studio Roc the Mic på Manhattan.

Foreløpig har ikke selskapet signert noen artister, men Jay-Z antyder at det kan endre seg nå.

- Forhåpentlig får vi gitt ut noe snart. Hvis ikke må jeg pælme dem ut, sier han og flirer.

- Kommer Stargate til å produsere en låt på en av dine skiver snart?

- Ja, det er absolutt aktuelt. De er så allsidige og bra, at jeg tror det kunne passet. Men foreløpig har de vært for travle for meg, sier han, og avviser samtidig at han skal benytte seg av noe innspillingsstudio mens han er i Trondheim.

Halvautistisk
39-åringen er svært sjarmerende og konsentrert under intervjuet, men virker ikke ordentlig engasjert før vi begynner å snakke om arbeidsmetoder.

Jay-Z har en egen sinnstilstand han kaller «Rain Man»-moduset, en tankeprosess som gjør ham i stand til å komme på teksten til en hel låt i løpet av få minutter.

Så skjer innspillingen i studio direkte fra hukommelsen. Ikke et eneste ord skrives ned på papir.

- «Rain Man»-øyeblikket skjer når jeg sitter og tenker og mumler for meg selv helt til jeg har klart å finne essensen i sangen og vet hva jeg skal rappe om. Det er en gave jeg har fått.

- Er du ikke redd for at denne gaven skal forsvinne?

- Jo. Og det er det fantastiske ved det. Man kan ikke sette en slik evne på en flaske og lagre det for evig tid. Det kan være borte i morgen. Da vil karrieren min være over.

Ingen tvang
Jay-Z ga ut sin første plate i 1996, og det skulle gå 12 år før han gjestet Norge. Til gjengjeld har han nå vært her to ganger på ett år.

Mange av verdens største artister har blitt tvunget ut på turné som følge av sviktende platesalg, men det er ikke den eneste grunnen til at Jay-Z nå bruker så mye tid på konserter.

- Jeg bestemte meg for å lage en livepakke som også kunne fungere internasjonalt. Når jeg ser band som Coldplay skjønner jeg at vi har et stykke igjen. Det passer selvfølgelig med alt det som skjer i bransjen nå, men det er ikke bare derfor.

- Dere elsker jo meg i Norge! Jeg må jo gi litt kjærlighet tilbake.

Frykter ikke 40
Jay-Z blir 40 år 4. desember, noe han gleder seg til. Å bli gammel i en sjanger som hip hop er det foreløpig få som har gjort med verdighet.

- Det å bli eldre er ikke noe å frykte. Jeg ser det som et poeng å bygge bro mellom ulike sjangre og ulike folk. At så få eldre hører på hip hop er fordi det ikke finnes musikk som snakker til dem.

- Vil du holde på til du blir 70?

- Jeg vet ikke om jeg vil det, men jeg vil gjerne åpne dører så det er mulig for andre. Jeg vil at Ghostface skal få gi ut plater når han er 80, om han vil det. Men det er nok ikke for meg. Som en forgrunnsfigur i en sjanger, ser jeg det som mitt ansvar å forlate den i en bedre tilstand enn da jeg begynte, noe mer enn det trenger jeg ikke gjøre.

En naturlig konsekvens av brobyggingsprosjektet, er også å stille opp på talkshow som «Skavlan».

Jay-Z har gode minner fra intervjuet for halvannen uke siden.

- Jaja, det var veldig gøy. Skavlan er en bra programleder. Er det virkelig alltid så morsomt?

At han var del av et program der Anna Anka og feminisme var hovedtema, er han lykkelig uvitende om.

- Du sa på «Skavlan» at du selv aldri ville ha skiftet bleier på et barn. Mente du det?

- Hihihi, sier Jay-Z.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media