Stargate-gutta historiske

Produsentene er første nordmenn med to topp-plasseringer på Billboards singelliste.

Beyonces «Irreplaceable», som er skrevet og produsert av Stargate, har for øvrig enda et norsk poeng: Espen Lind spiller gitar på låta.

- Dette er strålende nyheter. Låta har klatret raskt. Vanligvis tar det lenger tid enn sju uker for en låt å bli nr 1, sier Stargate-duoen Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen til Dagbladet.

Ne-Yo

De to har gjentatt sin egen prestasjon fra 9. mars i år. Da gikk en annen av låtene deres, «So Sick», med artisten Ne-Yo, til topps.

Nå har Beyonce gjort dem historiske i norsk sammenheng. Tidligere er det kun a-ha, som riktignok både skrev «Take On Me» og spilte den selv, som har toppet Billboard Hot 100. Nå er Stargate forbi.

- Mikkel og jeg var 14 år gamle da a-ha gikk til topps. a-ha viste at det var mulig å gå helt til topps og har vært våre forbilder hele veien, sier Tor Erik Hermansen (34).

Forhistorien

Billboard Hot 100, som lista heter offisielt, baserer seg på en vektet kombinasjon av nedlasting, radiospilling og salg over disk i USA.

HISTORISKE PRODUSENTER: Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen fikk i går sin andre nr 1-hit på Billboards singleliste, med låta «Irreplaceable» framført av Beyonce. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
HISTORISKE PRODUSENTER: Tor Erik Hermansen og Mikkel S. Eriksen fikk i går sin andre nr 1-hit på Billboards singleliste, med låta «Irreplaceable» framført av Beyonce. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

- Underlagsmaterialet viser at vi er nr 1 både på nedlasting og radiospilling, sier duoen.

Låta «Irreplaceable» har både et spesielt uttrykk og en spesiell forhistorie.

- Når man jobber litt annerledes enn vanlig, kan magi oppstå. Og det skjedde her. Espen Lind og Amund Bjørklund sendte oss en del gitarspor de hadde komponert, der Espen spilte gitar. Vi kicket på ett av dem, bygget det ut til en full låt og la på stadig flere instrumenter. Da instrumentalen var ferdig, spilte vi den for Ne-Yo. Han skrev tekst til låta og sang inn en demo, sier Mikkel og Tor Erik.

Beyonces grep

- Hvordan kom Beyonce inn i bildet?

- Låta passet tekstmessig bedre til en kvinnelig artist. Vårt management spilte låta for Beyonce, som arrangerte og spilte inn sin vokal. Hun ba oss om å lage nye trommer, noe vi gjorde før låta ble mikset ferdig.

- Beyonce er med-kreditert for låta?

- Beyonce er en mester i å ta en låt til neste nivå. Hun endret noe på teksten og har gjort sitt eget vokalarrangement.

Annerledes låt

- Trodde dere at «Irreplaceable» kunne bli en hit?

- Da vi hadde lagd låta, sa vi: «Den ble bra, men hvem skal synge den?». Så ble det Beyonce. Da vi hørte hennes versjon sa vi: «Dette ble jo bra, men hvem skal spille den?» Og så viser det seg at alle typer radiostasjoner spiller den.

- Hvorfor, tror dere?

- Fordi den er genreoverskridende. «Irreplaceable» er en r&b-låt, men med popstruktur _ og kassegitar som hovedinstrument. I tillegg går den i dur. Ikke mange r&b-låter går i dur, sier Stargate-kollegene.

SYNGER: Beyonce fullførte arrangementet og synger «Irreplaceable».