Trump i Storbritannia

Starstruck i London?

Også den andre dagen av president Donalds Trumps besøk til Storbritannia gikk uten store skandaler. Ble han starstruck og mild av å møte dronningen?

GÅR DE I TAKT?: Donald Trump og Theresa May i London i går. Foto: AFP / NTB Scanpix
GÅR DE I TAKT?: Donald Trump og Theresa May i London i går. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Mens statsbesøket til Storbritannia mandag handlet om at den amerikanske presidenten ble overøst med kongelig oppmerksomhet, dreide tirsdagen seg om politikk, og samtalene mellom Trump og den britiske statsministeren Theresa May om handel og en ny handelsavtale etter brexit, britenes utmeldelse av EU. Uten å være konkret lovte Trump Storbritannia en «fenomenal» handelsavtale med Storbritannia når de en gang er ute av EU. Det kunne forveksles med ei gulrot, men var en pisk.

For det er det konkrete her som er det interessante. USA har truet Storbritannia med å stanse etterretningssamarbeidet hvis britene ikke stanser samarbeidet med den kinesiske teknologi-giganten Huawei, som i utgangspunktet skulle bygge ut 5G-nettet i Storbritannia. Mye tyder på at May og det britiske Tory-partiet er på glid i saken. USA vil ha alle sine allierte med i handelskrigen med Kina, der Huawei i denne omgang er det viktigste angrepspunktet.

En annen snublestein i det framtidige handelssamarbeidet er om en handelsavtale også skal omfatte det britiske helseforsikrings-systemet NHS. Venstresida i Storbritannia er særlig imot en slik løsning, fordi de mener det vil gå ut over kvaliteten i det britiske helsevesenet. USAs ambassadør til Storbritannia sa i helga at også NHS bør omfattes av en handelsavtale. Pressekonferansen etter Trumps og Mays møte konkluderte ikke på noen av disse spørsmålene.

Så, derfor, tilbake til de større spørsmålene under dette statsbesøket. For var Donald Trump starstruck i møte med dronning Elizabeth mandag? Det er grunn til å stille spørsmålet, for i løpet av en hel dag i kameraenes blitz-lys klarte den amerikanske presidenten å holde seg unna å komme med nedsettende kommentarer om noen, og mobbe andre enn pressen, med den rituelle tiraden om «Fake News». Det må være Trump-rekord i dannelse.

Og han ga dronningen den plass som britisk kongelig etikette krever. Var han så overveldet av kongelig glans at han ble fylt med noe så u-trumpsk som respekt, eller ydmykhet? Trump er - som Richard Wolffe i The Guardian påpeker - tross alt bare fra New Yorks tradisjonelle arbeiderklassebydel Queens, mens hun er the Queen. The Real Thing.

For å unngå kontakt med demonstranter har Trump blitt fraktet rundt i helikopter, litt sånn som ledere må reise i farlige krigssoner. Så er da også Storbritannia fiendtlig landskap for Trump, til tross for dronningens forsikringer om de spesielle båndene mellom USA og Storbritannia, og til tross for statsminister Theresa Mays hylling av det «overveldende partnerskapet» på tirsdag. Meningsmålinger viser at Donald Trump har anerkjennelse fra bare 21 prosent av Storbritannias velgere. Det er 55 prosent mindre enn forgjengeren Barack Obama fortsatt har, og det er historisk lavt for en amerikansk president, sittende, eller avgått.

Likevel var de varslede demonstrasjonene mot Trump på tirsdag mindre enn ventet. En av dem som talte til demonstrantene, Labour-leder Jeremy Corbyn, hadde bedt om et møte med den amerikanske presidenten, uten å få det. Trump beskrev på pressekonferansen med May Corbyn som «negativ». Og han la til at han ikke likte mennesker som var kritiske.

Og der - nettopp der - har vi kanskje svaret på om Trump faktisk har blitt starstruck av den overveldende mottakelsen av dronning Elizabeth og de britiske kongelige på Buckingham Palace mandag. Tenk, Trump unnlot å bruke en anledning til å skjelle ut en politisk motstander, som Corbyn er, og var moderat i sin språkbruk, selv om han ikke unnlot å ta alt personlig. Han er tross alt Trump. Mon tro hvor lenge dronningens tryllestøv over mannen fra Queens vil vare?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.