Start det nye året med å være en venn

Jeg har snakket med flere mindreårige asylsøkere som har kommet til Norge. De føler seg ofte svært ensomme, de er uten familien. Flere forteller at det kan være vanskelig å få norske venner.

ØNSKER FOR DET NYE ÅRET: - Mange av dere har en veldig travel hverdag, det brukes tid på lekser, trening og sosiale medier. Mange har nok med seg selv, og klarer kanskje ikke å se hvordan andre har det. Mitt ønske er at dere skal se hverandre, legge merke til hverandre og stille opp for hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER FOR DET NYE ÅRET: - Mange av dere har en veldig travel hverdag, det brukes tid på lekser, trening og sosiale medier. Mange har nok med seg selv, og klarer kanskje ikke å se hvordan andre har det. Mitt ønske er at dere skal se hverandre, legge merke til hverandre og stille opp for hverandre, skriver Amal Aden. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Meninger

Mitt ønske for 2017 er at flere har fokus på de ensomme og usynlige ungdommene. Ingen skal behøve å føle seg mobbet, alene eller usynlig. Jeg er heldig som gjennom min jobb som foredragsholder kommer i kontakt med ungdom rundt om i hele Norge. Det er svært lærerikt å snakke med ungdom og jeg tenker at dere er neste generasjon, dere er håpet. Jeg møter så mange flotte og engasjerte ungdommer.

Jeg ser det er krevende å være ungdom, det er mye som skjer. Mange jakter på det perfekte liv. Det er et kropp- og prestasjonspress som gjør at mange ungdom sliter både fysisk og psykisk. Mange av dere har en veldig travel hverdag, det brukes tid på lekser, trening og sosiale medier. Mange har nok med seg selv, og klarer kanskje ikke å se hvordan andre har det. Mitt ønske er at dere skal se hverandre, legge merke til hverandre og stille opp for hverandre.

Vi lever i et land der de fleste av oss har det bra. Det er viktig at vi som har det bra også stiller opp for de som ikke har det så bra. Kampen mot ensomheten må vi kjempe sammen og alle kan delta. Medmenneskelighet er viktig. Jo flere som stiller opp, jo bedre. Vi må være oppmerksomme og bry oss om hverandre.

Det er så vondt å møte ungdom som sliter, som føler seg usynlige og ubetydelige. Det er vondt å høre når noen gruer seg til å gå på skolen hver eneste dag og som tror at livet deres ikke er verdt å leve. Unge mennesker som sliter med angst og depresjoner. Unge mennesker med liten selvtillit.

Jeg har snakket med flere mindreårige asylsøkere som har kommet til Norge. De føler seg ofte svært ensomme, de er uten familien sin. Flere forteller at det kan være vanskelig å få norske venner. Ofte blir det slik at ungdom med samme etnisitet holder sammen, da snakker de sitt morsmål og det tar lenger tid før de lærer norsk. Det er viktig at alle blir inkludert i skolegården og på fritidsaktiviteter, uansett nasjonalitet, hudfarge, legning eller religion. Start det nye året med å være en venn. Det skal ikke være flaut å snakke med en som står alene, eller en som ser annerledes ut. Alle er vi mennesker, uansett hvordan vi ser ut eller kler oss. Kanskje får du en venn for livet.

Jeg oppfordrer alle til å se andre. Smil og si hei til de rundt deg, vær en venn. Du kan gjøre en forskjell, du kan gjøre dagen til andre bedre – du kan bli en hverdagshelt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.