- Starten på en ny filmatisk æra

Hulken knuste konkurrentene i helga.

(Dagbladet.no): - Jeg er høy, kjekk og ganske grei.


Regissør Louis Leterrier flirer i den andre enden av røret. Vi har nettopp spurt om hvilke kvalifikasjoner som gjorde ham skikket til å lede filmadapsjonen av «The Incredible Hulk» - et prosjekt i milliardklassen - når han selv var et relativt ubeskrevet blad.

Nå kan det se ut som om vågespillet med den franske regissøren lønte seg.

I premierehelgen spilte filmen inn over 300 millioner kroner, bare i USA. Selv om det er langt bak vårens storkanoner «Iron Man» og «Indiana Jones», er det en mye bedre åpning enn mange hadde grunn til å frykte.

Tidligere flopp

- Hollywood er en forferdelig enkel by, der alt handler om penger. Jeg hadde lagd to «Transporter»-filmer tidligere, som begge hadde tjent godt til tross for et lite budsjett. Fordi jeg hadde vist at jeg kunne tjene penger var jeg interessant for Marvel da de bestemte seg for å gjenopplive «Hulken», forteller Leterrier til Dagbladet.no.

Det han imidlertid ikke sier er at jobben neppe var særlig ettertraktet blant toppregissører i Hollywood.

Ang Lee hadde allerede forsøkt å gjenopplive superhelten i 2003, men hans film ble ingen suksess - hverken hos kritikerne eller blant publikum.

- Starten på en ny filmatisk æra

Folk begynte å spørre seg om det var umulig å få til Hulken på det store lerretet. Mens superhelter som Spider-Man og Iron Man tross alt er vanlige mennesker bak maskene, er det antatt vanskeligere å få kinopublikummet til å føle sympati med en stråleskadd grønn kjøttklump med ekstremt begrenset vokabular.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Leterrier sa nei da Hulken-forespørselen kom første gangen.

- Jeg hadde ingen erfaring med spesialeffekter, og den teknologiske utfordringen skremte vettet av meg. Jeg foreslo at de kunne ansette Pixars Brad Bird eller noen andre med nødvendig kompetanse, sier han.

Konflikt med Norton

Til slutt sa imidlertid Letererrier ja, og hans manglende stjernestatus ble det etter hvert kompensert for da Edward Norton takket ja til rollen som Bruce Banner/Hulken, og også folk som Liv Tyler, Tim Roth og William Hurt tegnet seg opp på rollelista.

Norton skrev også om mye av manuset, for å gjøre det litt mindre tanketomt actionfylt.

Til slutt endte det imidlertid i en konflikt mellom skuespilleren og regissøren på den ene siden, og Marvel på den andre.

Studioet ønsket nemlig å legge mer vekt på actionsekvensene, mens Norton og Leterrier ville ha med flere scener som viste historiens emosjonelle dybde.

Leterrier bekrefter at det kommer til å bli mange usette scener på dvd-versjonen av filmen, som han gjerne også skulle ha hatt med i kinoversjonen. Trolig blir den uklippede versjonen 70 minutter lenger.

- I ettertid kan jeg forstå at Marvel var bekymret for å gjenta feilene i den mer ettertenksomme filmen til Ang Lee, og at de derfor var veldig opptatt av at det ble nok action, sier Leterrier, før han skynder seg å legge til:

- Som regissør beundrer jeg filmen til Ang Lee, men som fan likte jeg den ikke. Hulken var en rund liten buddah som gikk rundt og ødela ting uten at man helt forstod hvorfor. Filmen var vakker, men til slutt utilfredsstillende.

Vil ha flere filmer

Tegneseriegiganten Marvel har vært med-produsenter på en rekke filmproduksjoner også tidligere, men årets «Iron Man» var den første filmen der de stod for hele produksjonen selv.

Denne ble en kjempesuksess, og om trenden fra Hulken-åpningshelgen fortsetter, kan det være at Leterrier får flere tilbud om regissørjobber i Marvel-universet.

Han kommer i hvert fall til å svare ja om han blir spurt.

- Å ja. Jeg mener vi er i ferd med å skape noe helt spesielt her nå, med karakterer som hopper på tvers av filmer, med nye oppfølgere og crossover-filmer. Dette er starten på et helt ny filmatisk æra, sier Leterrier.

Dagbladets anmelder Vegard Larsen var imidlertid ikke spesielt imponert over «The Incredible Hulk», og kastet terningkast to.

Hva synes du om filmen?

REGISSØR: Louis Leterrier.