Starter Facebook-aksjon til støtte for Friele

Samler inn penger til homoaktivisten.

INITIATIVTAKER: Høyres André Oktay Dahl mener Nina Karin Monsen driver med mobbing av barn. FOTO: NINA HANSEN
INITIATIVTAKER: Høyres André Oktay Dahl mener Nina Karin Monsen driver med mobbing av barn. FOTO: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Homoaktivist Kim Friele (73) vil gi tilbake Fritt Ord-prispengene på 60 000 kroner, som følge av at filosof og forfatter Nina Karin Monsen ble tildelt årets pris.

- Jeg bestemte meg der og da for å levere tilbake de 60 000 jeg fikk av Fritt Ord den gangen, selv om det betyr at den planlagte ferieturen med Hurtigruta går fløyten, sier Friele i dagens Dagbladet.

Friele sier at hun oppfatter Monsens intense motstand mot felles ekteskapslov som sårende, og at hun gråt da hun fikk høre om Fritt Ord-prisen. Friele synes den like gjerne kunne ha blitt gitt til lederen av nynazistorganisasjonen Vigrid.

Men at hun skal lide økonomisk tap som følge av tildelingen til Monsen, synes de homofile stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen (Ap) og André Oktay Dahl (H) er for galt.

De starter nå en innsamlingsaksjon til støtte for 73-åringen.

Gir 1000 kroner hver
- Kim Friele stod helt alene på barrikadene i en periode da det var vesentlig verre å være homofil enn det er nå, sier Dahl til Dagbladet.no.

Trettebergstuen og Dahl har opprettet en Facebook-gruppe, og et kontonummer blir klart i løpet av kort tid. Begge donerer 1000 kroner hver.

- Fritt Ord har bommet fullstendig, og undergraver seg selv, når de gir prisen til Monsen. Hun krenker mennesker med sine ytringer, sier Trettebergstuen.

Begge mener Monsen har rett til å si og mene hva hun vil, men Dahl sier han mener det er noe galt når hun får Fritt Ord-prisen for det han kaller kvasi-akademiske sammenlikninger mellom homofile, handikappede og pedofile.

- Jeg har for eksempel hatt kraftige diskusjoner med meningsmotstandere som partifelle Inge Lønning, men aldri blitt møtt med frontalangrep og personangrep liknende de Monsen kommer med, sier Dahl. 

- Mobber barn
Stortingsrepresentantene håper også at det blir et overskudd fra aksjonen, som i så fall vil gis bort til Redd Barna. Valget av mottaker ligger det en symbolikk bak. Dahl mener nemlig at Nina Karin Monsen mobber barn som vokser opp med homofile foreldre ved å mene at det er skadelig for dem.

- Redd barna kjemper for barns beste, i motsetning til Monsen, sier Trettebergstuen.

Kim Friele er synes det er utmerket at folk engasjerer seg i saken. Men pengene deres har hun ikke lyst på.

— Det er ikke synd på to gamle lesber om de må vente på midnattssola til neste år. Gi heller pengene til barna, ikke kom til oss med dem. Hver krone jeg mottar vil jeg i hvert fall gi videre til Redd Barna og andre veldedige organisasjoner, sier hun til Dagbladet.no.

Nina Karin Monsen sier hun ikke ønsker å kommentere saken.

- Motstanderne mine sier hva som helst nå. Jeg har ikke noe behov eller ork til å kommentere dette, sier hun.

INITIATIVTAKER: Anette Trettebergstuen (AP).
INITIATIVTAKER: Anette Trettebergstuen (AP). Vis mer

Uenig med Friele
Men ikke alle har i dag uttalt seg til støtte for Friele.

Den homofile filmskaperen Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen mener Monsen, som han oppfatter som en velartikulert reflektert meningsmotstander, må få si det hun vil.

 - Det er klart at mange oppfatter dette som sårende, men det får heller være. Hun må møtes med argumenter, hun skal ikke nektes å uttrykke dem. Ved å gi tilbake sin pris forsøker Kim Friele i praksis å kneble en meningsmotstander, sa regissøren til Dagbladet.no.

Han karakteriserer Nina Karin Monsen som en sann opposisjonell, som tør å konfrontere det politisk korrekte i Norge. Og andre synspunkter er viktig, fordi homobevegelsen har vunnet i opinionen.

- Nettopp fordi vi vant kampen mener jeg at det er grunn til å være sjenerøs. Man skal respektere at andre har avvikende synspunkter.

 

KONTROVERSIELL: Les Nina Karin Monsens egen forklaring på hvorfor hun er mostander av felles ekteskapslov her, i forordet til boka «Kampen om ekteskapet og barnet» (pdf).
KONTROVERSIELL: Les Nina Karin Monsens egen forklaring på hvorfor hun er mostander av felles ekteskapslov her, i forordet til boka «Kampen om ekteskapet og barnet» (pdf). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer