Starter folkeaksjon etter datteren Saras (13) død

- For første gang siden ulykken slet jeg med å sove fordi jeg smilte slik.

MISTET DATTEREN: Jostein Sandsmark mistet datteren Sara (13) i januar i år, da ponnivognen hennes ble påkjørt. Her med hestene datteren hadde på for.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MISTET DATTEREN: Jostein Sandsmark mistet datteren Sara (13) i januar i år, da ponnivognen hennes ble påkjørt. Her med hestene datteren hadde på for. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) - Kanskje er det både sentimentalt og banalt, men det er jo slik at når vi sier «jeg er glad i deg», så gjør det noe med avsenderen også, sier Jostein H. Sandsmark.

Han opplevde alle foreldres mareritt da datteren Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og hennes venninne Tiril Alette Huser Bølge (11) ble påkjørt og drept da de var på tur med ponnivognen 11. januar i år.

Nå vil han bruke den grusomme erfaringen til noe positivt, og har startet folkeaksjonen «Skynd deg å elske!».

Flere tusen e-poster
Han skrev et debattinnlegg om aksjonen i VG i går. Noen dager tidligere hadde han opprettet en Facebookgruppe, som foreløpig har fått 1730 medlemmer.

Mange har lagt igjen kommentarer på veggen, der de forteller om egne tap, og hvor viktig det er å fortelle andre at du er glad i dem, mens du kan. Det var slike historier som ga ham ideen til aksjonen.

Sandsmark er forfatter og forlagsredaktør. Nylig utga han boka «Pass på liten og på stor», der han skriver om tankene sine rundt ulykken. Boka ligger for øyeblikket på sjetteplass på bestselgerlista for sakprosabøker.

Bakerst i boka oppgir han e-postadressen sin, og han har fått flere tusen henvendelser etter at den kom ut.

Påminnelse
- Jeg fikk akkurat den type respons jeg ønsket meg mest av alt: Folk som skriver at de vil hjem og klemme jentene sine, eller at «i kveld skal jeg fortelle kona hvor glad jeg er i henne». Dette handler om mer enn den katastrofen som har rammet oss. Alle menneskjer kan lære litt om å ta vare på de dagene vi har, sier han.

«Fort deg med å vise kjærlighet og omsorg før det er for seint! Etter at vi mistet vår datter Sara (13) i Bjørkelangen-ulykken januar 2014, er det én ting vi har sluppet å angre på: Vi sa til henne hver eneste dag hvor glad vi var i henne, og vi ga henne en masse klemmer. Så hvis vårt tap kan være en påminnelse om ikke å la sånne sjanser gå fra seg, har det i hvert fall kommet én god ting ut av Bjørkelangen-tragedien. Gi en klem til dem du har rundt deg!» skriver han på Facebook-siden.

Betyr mye
- Jeg var ingen superpappa, men jeg finner trøst i at jeg hver dag sa til Sara at jeg var glad i henne, sier Sandsmark.

DØDE I ULYKKE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13).
Foto: Privat / NTB scanpix
DØDE I ULYKKE: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13). Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Alle tilbakemeldingene, både på e-post og Facebook, har betydd mye for ham.

- Jeg har vært i et voldsomt mørke. Så for min egen del er det helt nydelig å oppleve så mye hyggelig repons. For første gang siden ulykken har jeg hatt ei natt der jeg hadde problemer med å få sove fordi jeg smilte så mye, forteller han.

Men også de vonde historiene folk deler med ham, har vært viktige.

- Er det én ting som har hjulpet meg gjennom disse siste månedene, så er det å høre fra andre at det går an å overleve dette.