Starter med en flørt

Ingen teatersesong uten Ibsen og Egner, men årets teaterhøst har et variert tilbud også for dem som liker å oppleve noe nytt og annerledes. Først ute er Nationaltheatret med Anton Tsjekhovs «Stykke uten tittel», med Bjørn Sundquist i rollen som førsteelsker.

Ibsen er selvfølgelig på plass, i høst både i Stavanger og Bergen. Helge Jordal er doktor Stockmann i «En folkefiende» på hovedscenen på Den Nationale Scene i Bergen.

I Stavanger skal Kyrre Haugen Sydnes spille Peer Gynt. Men Rogaland Teater nøyer seg ikke med den klassiske varianten av Ibsens drama, Åse Vikene og Stig Bråthen har bearbeidet manuset og laget «Peer Gyntinnen?».

Urpremierer

Jon Fosse blir stadig omtalt som «den nye Ibsen», og med hans enorme popularitet på Europas teaterscener er kanskje ikke sammenlikningen tatt helt ut av løse lufta.

I november har han urpremiere på sitt nye stykke «Dødsvariasjonar» på Nationaltheatret. Men allerede 24. august har Det Norske Teatret premiere på Fosses enakter «Sov du vesle barnet mitt» som en del av forestillingen «3 og to saman».

Også Centralteatret har en norsk urpremiere på sitt høstprogram, nemlig «Tatt av kvinnen» av Erlend Loe.

For barna

Det fins knapt en teatersesong uten Astrid Lindgren eller Thorbjørn Egner på plakaten.

I høst setter Nationaltheatret opp «Folk og røvere i Kardemomme by», mens Trøndelag Teater spiller Pippi Langstrømpe. Barneteatret på Rogaland Teater skal øve inn «Peter Pan», og Den Nationale Scene har funnet fram «Heksene» av Roald Dahl.

<B>Bjørn Sundquist er førsteelsker i Tsjekhovs «Stykke uten tittel». Her med Gørild Mauseth, Marit A. Andreassen, Liv Bernhoft Osa og Kristin Kajander.