Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Starter norsk boikottaksjon mot «Fifty Shades of Grey»

Nå blir hun hetset på nett.

OPPFORDRING: Kristin Thue (19) har tatt initiativ til den norske kampanjen for å gi bort billettpengene til krisesentere. Foto: Privat
OPPFORDRING: Kristin Thue (19) har tatt initiativ til den norske kampanjen for å gi bort billettpengene til krisesentere. Foto: Privat Vis mer

(Dagbladet): Til helga når «Fifty Shades of Grey»-hysteriet nye høyder når den første filmen basert på de bestselgende erotiske romanene har premiere på kino.

Men ikke alle mener historien om den steinrike forretningsmannen som innleder et sadomasochistisk forhold til en ung, usikker kvinne er like sjarmerende.

Gi heller bort pengene Kvinnegruppa Ottar mener den romantiserer overgrep og har varslet demonstrasjoner, og nå får Norge sin variant av den internasjonale «50 Dollars, Not 50 Shades»-kampanjen. Kampanjen oppfordrer alle til å unngå filmen på kino, og heller donere pengene de sparer til krisesentere for kvinner.

Initativtaker Kristin Thue (19) sier hun opplever ubehagelig netthets som konsekvens av sitt engasjement mot filmen. Det dreier seg om indirekte trusler, gjentatt posting av hennes telefonnummer og adresse og mange stygge kommentarer.

Hennes meldinger der hun ber om at hetsingen må opphøre, er også blitt lagt ut. Thue var i går i kontakt med politiet og vil levere inn en anmeldelse.

- Jeg har innboksen full av mail om hvor kjerring jeg er, at jeg er anti-menn, anti-sex eller anti-andres meninger, nærmest på linje med Nord-Korea. Men dette handler ikke om noe av dette, forklarer hun overfor Dagbladet.

Psykopatiske trekk - Det finnes mange andre filmer som «Fifty Shades of Grey», men ingen med så omstridte karakterer har blitt et like stort populærkulturelt fenomen. Det virker som om den er fullt og helt akseptert. Men historien glorifiserer vold mot kvinner, mener hun, og viser til at hovedpersonen Christian Grey i E. L. James' fortelling både skjenker sin utkårede full og isolerer henne fra venner og familie for å få det som han vil med henne.

- De som forsvarer filmen hevder den bare omfatter frivillige handlinger mellom voksne mennesker, men det er ikke lenger frivillig når det er så mye manipulasjon inne i bildet. Hovedpersonen i «Fifty Shades of Grey» har klare psykopatiske trekk, sier Kristin Thue, som til daglig er student og redaktør av det feministiske nettmagasinet Under arbeid.

Et engelsk blogginnlegg med tittelen «Femti tilfeller av overgrep i Fifty Shades of Grey» blir delt hyppig av filmens motstandere, og viser til alt fra forfølgelse og etterforskning til psykisk manipulering og regelrett voldtekt som deler av forføringsteknikken til boka og filmens alfahann.

- Vi vil ikke at unge gutter skal se filmen og tro at det er slik man går fram for å bli lykkelig. Vi vil heller ikke at unge jenter skal se filmen og tro de kan akseptere slik oppførsel, sier Thue.

Inneholder mye sex I Norge har filmen fått 15-årsgrense på grunn av det Medietilsynet kaller «seksuell tematikk som kan virke forstyrrende». Aldersgrensen betyr at barn ned til 12 år kan se den sammen med voksne.

I Storbritannia har filmen derimot fått 18-årsgrense, og i USA er den merket «R», som betyr at alle under 17 må ha med ledsager.

Ifølge The Guardian består en femtedel av filmens 100 minutters spilletid av sexscener.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media