Starter spill-liga i Norge

Elektronisk sport kommer til Norge. Nå startes en spill-liga her hjemme.

(Dagbladet.no): Dataspill-ligaer og turneringer har lenge vært store hendelser og mye penger i utlandet. Dagbladet.no skrev i fjor om fem nordmenn som kjempet om 700 000 kroner i en spillturnering i Dallas, USA.

Nå kommer turen til Norge også. 26-åringen Stian Johansen aka Morpheus er hovedmannen bak Norwegian E-sports League (NESL) som etter planen starter sin første sesong i slutten av februar.

- Jeg har spilt Counter-Strike lenge og har pratet med mange som har hatt lyst til å starte ligaer her hjemme. Men folk har vært skeptiske fordi de har følt at interessen ikke var stor nok. Men det viste seg å være feil. Da vi satte opp en uformell påmelding meldte over 300 klaner (lag journ.anm.) sin interesse, sier Johansen til Dagbladet.no.

Flere sesonger

Klanene skal i første omgang kjempe i spillet Counter-Strike, et av de mest populære online-spillene i verden. Det blir fire sesonger i året. Hver av disse varer i en måned og det kjempes i to divisjoner. De fem beste klanene i Norge starter rett i elitedivisjonen. De andre klanene skal kjempe om de fem gjenstående plassene i Elitedivisjonen og 10 plasser i førstedivisjon. De lagene som ikke kvalifiserer seg i første omgang får mulighet til avansere opp til 1. divisjon via et stigesystem.

- Det fungerer som i fotball. Alle lagene innen en divisjon møter hverandre. De to siste rykker ned. De to beste i første rykker opp i elitedivisjonen. Dessuten blir det kvalik, sier Johansen.

Sosialt

Men det blir også playoff-kamper der vinnerene av de to divisjonene kåres. Kvalik spilles samtidig. Playoff skjer på en nettkafe.

- Det er fordi vi ønsker at det skal være sosialt også. De andre kampene spilles hjemmefra over nettet. Men en gang per sesong skal lagene møtes ansikt til ansikt. Jeg ønsker blant annet at de beste lagene skal gi råd til andre lag, sier Johansen.

Hver av kampene går i 24 runder og varer fra en halvtime til tre kvarter. Ligaen blir et samarbeid med Electronic Sports Network. Disse står bak Swedish E-sports League, og den norske ligaen vil bruke samme plattform som svenskene.

Mye penger

Vinnerne i Elitedivisjonen får pengepremier, men Johansen sier at dette først og fremst er et tilbud til de som liker å spille. Foreløpig er det lite penger å hente her hjemme.

- I USA er dette svære greier som sponsorer bruker mye penger på. De beste klanene kan dra inn mye penger. Vi får vente og se hva som skjer her hjemme.

Er du interessert i spill-ligaer? Dagbladet.no vil holde deg oppdatert på hva som skjer fremover. Følg med på Dagbladet.no/fredag

POPULÆRT:</B> Counter-Strike er et av de mest populære spillene som spilles over nettet.
INITIATIV:</B> Stian Johansen aka Morpheus står bak den første store spill-ligaen i Norge.