Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Verden seiler mot stupet, men vi gjør vårt aller beste:

Starter vår nye suksesserie: "Uaktuelle bokutgivelser"

Bydikt. Drabantbydikt. Kate Næss. Ilddikt. Telefonen ringer.

BY DIKT: På Kornet starter i dag en ny serie som garantert vil bli like populær som Farmen. Vi skriver om uaktuelle bokutgivelser og trykker et dikt av Kate Næss, lyriker, her fotografert i 1962. Foto: Dagbladet.
BY DIKT: På Kornet starter i dag en ny serie som garantert vil bli like populær som Farmen. Vi skriver om uaktuelle bokutgivelser og trykker et dikt av Kate Næss, lyriker, her fotografert i 1962. Foto: Dagbladet. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Vi kan skrive med sinte bokstaver, røde kommafeil, mørkeblå utropstegn, blodskutte øyne, rasende tankestreker, med harmdirrende undertekst eller så det lukter svidd av de små bokstavene. Men, det spiller liten rolle, verden seiler uansett sin egen sjø. Mot stupet. Vi skriver derfor heretter om saker som garantert ikke vil redde verden, men ei eller forårsake særlig med forråtnelse. Det får andre ta seg av. Vi gir opp, gir blanke, gir rett og slett fanker’n (faen).

Men, bi litt. I vår nye suksesserie – nedtegnet for våre tre faste lesere (den fjerde begynte å le av Morgenbladet i fjor) – «I dag skriver vi om helt uaktuelle bokutgivelser» trekker vi fram «By Dikt» fra 1980, utgiver Bokklubbens Lyrikkvenner i utvalg ved mester, lyriker og oversetter, Kjell Heggelund (1932 – 2017).

Boka ble innkjøpt på et tilfeldig antikvariat for noen år tilbake da til en pris av 20 krone der det bakerst er vedlagt en gul reklamefolder for Saga Solreiser med spesialrabatter for bokklubbens medlemmer. Før vi går videre bedrives det også reklame for alle verdens antikvariater. De må og skal besøkes ettersom du alltid finner en eller flere skatter i en av de mange og trange og deilige hyllene der støvet smiler mot oss.

Men, byer altså. Heggelund skriver i forordet «Byen. Byen ved natt. Byen i regn. Morgenby. Drabantby. Søndagsby. Brosteins by. Havneby. Småby. Luftby. Ildby. Truende byer, fremmede byer, fortrolige byer, nære byer. Larmende, stinkende, lysende byer – så forskjellige de er!»

I antologien finner vi danske og norske forfattere som Einar Økland, Kai Hoffmann, Rolf Jacobsen, Paal-Helge Haugen, Jan Erik Vold, Georg Johannesen, Klaus Rifbjerg, Tove Meyer, Dag Solstad, Sigrid Undset, Gunnar Larsen, Kate Næss, Inger Hagerup, Cecilie Løveid, Prøysen og Ingeborg Refling Hagen for å nevne et godt knippe stemmer. Vi velger oss det vesle diktet ALARM av Kate Næss:

i gaten

går trikkene ubemannet

helt ubesværet kolliderer bilene

alle vinduer står åpne

overalt den samme lyd av telefonen

som ringer og ringer og ringer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!