Startet med et tilfeldig møte på en togstasjon

Ble verdens største rockeband.

PARTNERE I ROCK: Mick Jagger (her med Jerry Hall på slutten av 70-tallet) og Keith Richards har ikke alltid vært perlevenner, men nå er de inne i sitt sjette tiår som partnere i rock 'n roll. Historien om Rolling Stones starter med et tilfeldig møte på perrong 2 på jernbanestasjonen Dartford. ALLE FOTO: STELLA PICTURES
SPILTE BLUES: Keith Richards, her fotografert i 1966, merket seg at Jagger hadde et par klassiske bluesplater under armen. Dermed var isen mellom de to brutt, og snart spilte de i band sammen.
GITARGUD: Keith Richards i 1973.
UTHOLDENHET: Mick Jagger, Ron Wood og Keith Richards i 1979. Da hadde de bandet allerede eksistert i 17 år.
GIGA-TURNEER: På 80- og 90-tallet slo Stones alle rekorder med sine gigantiske turneer. Her fra 2002.
SPILLER I OSLO: Mandagens konsert i Oslo blir den første for Rolling Stones siden i mars. Her fra 2005.
HOLDER DET GÅENDE: Stones' bluesinspirerte rock 'n roll fenger stadig nye generasjoner. Her er gruppa i 2006.

(Dagbladet): Når 22 000 rockefans samles i en idrettshall på Fornebu mandag, er det ikke hvilket som helst garasjeband som får dem til å forsake middagshvilen på sjeselongen.

Med et mulig unntak for Cliff Richards er det ingen i rock 'n roll-industrien som kan vise til samme fartstid. Rolling Stones ble stiftet så tidlig som i 1962, og sammen med Beatles sto de forrest i køen av britiske band som slo gjennom i USA på sekstitallet.

Tilfeldig møte på plattform 2 Likevel var det først etter at de fleste av deres samtidige hadde kastet inn håndkleet at Stones hadde sin kvalitativt beste periode, med plater som «Let It Bleed» (1969), «Sticky Fingers» (1971), «Exile on Main St.» (1972) og «Goats Head Soup» (1973) forlengst innskrevet i rockemusikkens kanon.

Om åttitallet ikke var bandets beste periode, gjorde de alle vitser om «rockebestefedre» til skamme med flere av tidenes best besøkte konsertturneer de neste to tiårene.

Men hele historien hadde vært annerledes om det ikke var for et tilfeldig møte på plattform 2 på jernbanestasjonen i Dartford sørøst for London tidlig om morgenen den 17. oktober 1960.

Tenåringene Keith Richards og Mick Jagger var barndomsvenner, men hadde ikke hatt kontakt på flere år.

Skulle på skolen, endte med å starte band Denne morgenen sto Jagger der, med plater av blues- og rock 'n roll-legender som Muddy Waters og Chuck Berry i hendene, og ventet på toget som skulle ta ham til studiene ved London School of Economics - ifølge en lokalhistoriker som har uttalt seg til BBC.

Richards, som gikk på kunstskole og hadde gitarkassa i hånda, skulle ta toget samme vei, og de to kjente hverandre umiddelbart igjen fra barneskoleårene og skjønte at de delte musikksmak. Nå foreligger det planer om å markere stedet de møttes med en minneplakett.

Før de ankom hovedstaden, var det avgjort at Richards skulle bli med i Jaggers band, Little Boy Blue and the Blue Boys. Det var starten på et låtskriverpartnerskap som skulle skjenke verden flere udødelige klassikere enn det er hensiktsmessig å nevne. Under pseudonymet The Glimmer Twins har duoen dessuten produsert mange av Stones-albumene.

Little Boy Blue varte imidlertid ikke lenge, og det var først etter å ha møtt gitarist Brian Jones og pianist Ian Stewart at Rolling Stones ble stiftet - oppkalt etter Muddy Waters-låta «Rollin' Stone». Med bassist Bill Wyman og Charlie Watts på trommer var gruppas klassiske besetning på plass, og den sommeren ga de ut sin første single - Chuck Berry-låta «Come On».

Bandets første, selvtitulerte album kom ut i mai 1964, og den høsten reiste Rolling Stones på sin første turné i USA. Året etter besøkte de Norge for første gang. Resten er, som det heter, historie.