Startet med Lenin og Mao, endte opp med Knausgård

Oktober Forlag fyller 40 år denne uka.

JUBILANT: Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober Forlag har hatt jobben siden 1979. Denne uka utgir han boka «40 års nervøsitet».

Foto:MARTINSEN/TOM Dagbladet
JUBILANT: Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober Forlag har hatt jobben siden 1979. Denne uka utgir han boka «40 års nervøsitet». Foto:MARTINSEN/TOM Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Mange norske forlag har endret seg med åra, både i størrelse, eierskap og litterær profil. Men det meste blir for justeringer å regne i forhold til hva Oktober har gjennomgått. Med ml-bevegelsens pionér Tron Øgrim som initiativtaker ble Sosialistisk Opplysningsråd i 1970 forvandlet til Oktober Forlag, oppkalt etter tidspunktet for den russiske revolusjonen i 1917.

Forlaget skulle være en spydspiss for revolusjonen i Norge, proletariatets store oppdrager, et flammende redskap for klassekampen, den som ifølge AKP (m-l) raste for fullt og som i løpet av antatt kort tid skulle føre til seier over borgerskapet og kapitalkreftene.

Den første boka
som ble utgitt, var «Om enhetsfrontens og folkefrontens problemer» av den bulgarske kommunistlederen Georgi Dimitrov. Deretter gikk det slag i slag. Formann Maos pamfletter og hans «Skrifter i utvalg» strømmet fra trykkeriene, det samme gjaldt 12 bind av Vladimir Iljitsj Lenins «Utvalgte verker» og diverse tjukke avhandlinger av forfattere som Karl Marx, Friedrich Engels, Josef Stalin og andre helter på ytterste venstre fløy. Kontroversielle utgivelser som Sayers & Kahns «Den store sammensvergelsen» - et varmt forsvar for Stalin - ble heftig diskutert.

Andre utgivelser var Sigurd Allerns «Søkelys på SIPO» og «Idrett og klassekamp», med Egil «Drillo» Olsen som medforfatter. Jon Michelet var forlagssjef. Oktober-bokhandler ble sprengt i lufta både i hans romaner og i virkeligheten. En av de få skjønnlitterære forfatterne var Dag Solstad, som ble overtalt til å utgi sin krigstrilogi på Oktober.

Utviklingen på 1970-tallet ble for Oktobers vedkommende preget av to tendenser: Fraværet av folkets seier på den ene siden, en stadig mer katastrofal økonomi på den andre. I starten ble samtlige AKP (m-l)'ere kommandert av den sentrale ledelsen til å kjøpe forlagets bøker, men ulydigheten blant medlemmene økte stadig.

BESTSELGER: Karl Ove Knausgård er blant Oktobers nye, innbringende forfattere. Foto:Jacques Hvistendahl
BESTSELGER: Karl Ove Knausgård er blant Oktobers nye, innbringende forfattere. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

I 1979 raknet hele AKP-organisasjonen. Forlagets nåværende sjef, Geir Berdahl, overtok Oktober og fikk jobben med å rydde opp i kaoset. Revolusjonen sto ikke lenger øverst på dagsordenen, men å finne bøker som lønte seg.

Berdahl satset på skjønnlitteratur. Og for å spole litt kjapt framover: Viktige hendelser har vært opprettelsen av Dagens Bok på 1980-tallet, Torleiv Grues redaktørperiode (1985- 1993), Kjell Askildsens tilslutning til forlaget i 1987, fotballeventyret Solstad/Michelet, salget av forlaget til Aschehoug tidlig på 1990-tallet, et stadig tilsig av dyktige forfattere og redaktører, for eksempel Geir Gulliksens overgang fra Tiden i 2001, med et haleheng av enda flere gode forfattere, blant dem Anne B. Ragde, som fikk sin eventyrlige suksess på Oktober, Per Pettersons vei fra debutant i 1987 til internasjonal stjerne, Karl Ove Knausgårds maraton.

Seks bind, bare halvparten av Lenins utvalgte. Til gjengjeld kjøper folk dem frivillig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer