DANIEL OG LARS: I vår spalte ARKIVGLIMT ligger det foreløpig rundt 80 000 bilder fra Dagbladets arkiv fra 1945 til 1970, digitalisert av Norsk Folkemuseum. Et av bildene er dette av den gamle storhopper Lars Grini sammen med startnummer 52, Daniel Grøstad. Foto: Tor Gulliksrud.
DANIEL OG LARS: I vår spalte ARKIVGLIMT ligger det foreløpig rundt 80 000 bilder fra Dagbladets arkiv fra 1945 til 1970, digitalisert av Norsk Folkemuseum. Et av bildene er dette av den gamle storhopper Lars Grini sammen med startnummer 52, Daniel Grøstad. Foto: Tor Gulliksrud.Vis mer

Arkivglimt er en kilde til så mangt:

Startnummer 52

Noen ord om Daniel som ofte fikk starte hopprenn uten å hoppe.

Meninger

Han syklet visstnok rundt med strengeinstrumentet zither (harpeleik) på bagasjebrettet. Han kom da også fra en musikalsk familie. Faren hadde kallet som predikant i adventistmenigheten,moren fra de tjukkeste skoger på Øvre Romerike, Hurdal. Han ble ofte sett med startenummer 52 på brystet.

Han ble ertet sies det, men da spilte han den religiøse visa, «Barnatro», eller syklet videre. Vi snakker om mannnen på bildet. Han til venstre ved siden av hopperen Lars Grini.

Han som het Daniel Grøstad, født i 1921, død 1982. Daniel fra Grua på Hadeland. Han med startnummeret som han bar med stolthet helt fram til det siste. Et nummer han, i følge Skuibakkens venner, fikk etter at han hadde syklet fra Grua til Jevnaker for å gi hopperen Asbjørn Osnes (1932 - 2011) to eggeglass i presang. Asbjørn fra Hønefoss takket for gaven ved å gi Daniel dette nummeret som Asbjørn hadde glemt å levere tilbake etter at han kom på 18. plass under vinter-OL, Cortina, i 1956.

Et mesterskap som sett med norske øyne var svakt. Det ble bare to gull, og det var til Hallgeir Brenden på 15 km og Sverre Stenersen i kombinert. Stor stas for Daniel å få et olympisk startnummer.

Han med topplua på snei som ikke var helt som alle andre, men som var veldig interessert i hopprenn. En stamgjest i ekstremt mange lokale renn, både stor og liten bakke. Det sies at rennene ikke startet ordentlig før Daniel ble presentert av speaker: Førstemann ut er Daniel Grøstad, startnummer 52. Så seilte han nedover unnarennet, mens han blåste i ei fløyte. Hopprennet kunne begynne.

Vi må fortelle at bakgrunnen for mye av det vi skriver er basert på en strøm av hyggelig eposter fra våre gode lesere av spalten «Arkivglimt» der vi for en snau måend siden hadde et lite bilde, uten navn, av en fyr med lua på snei og med startnummer, ja, 52. Vi visste ikke hvem det var, men det gjorde våre lesere som har sendt inn et vell av informasjon om Daniel.

Han blir omtalt som en lokal skøyer og en god bygdeoriginal som huskes med varme, respekt, lunhet og kjærlighet. Han som spilte harpeleik og som hadde fire søsken. Unger som i april 1940, i følge eposter og Skuibakkens venner, opplevde å se faren bli skutt av tyskerne. Dette foran familiens hus før nazistene brente ned huset. Slik grufullhet ga varige skader i unge barnesinn.

Faren ble visstnok feilaktig mistenkt for å være en mostandsmann. Daniel Grøstad ble 61 år gammel. I begravelsen var blant annet skihopperne Asbjørn Osnes og Lars Grini som begge bar kisten til den siste hvile med startnummer 52. Daniel Grøstad, den egentlige storhopperen fra Grua på Hadeland.

Og da jeg ankommer jobben viser det seg at en god kollega faktisk har autografen til Daniel. Den fikk han under et renn i Vikersundbakken der Lars Grini strakk seg langt nedover bakken.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.