I dag er det grunn til å feire en milsluker:

Startnummer 80, Ellefsæter

Vi gir bort det fineste vi veit, litt nysnø.

GRATULERERE MED DAGEN: Ole Ellefsæter runder i dag de fleste og han blir 80 år. Her etter at han hadde vunnet NM, 5-mila, i 1967. Foto: Odd Wentzel.
GRATULERERE MED DAGEN: Ole Ellefsæter runder i dag de fleste og han blir 80 år. Her etter at han hadde vunnet NM, 5-mila, i 1967. Foto: Odd Wentzel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi tar i dag på oss ganske mye som vi ikke er i besittelse av mer, blant annet en blå nikkers, Bonna treski, for korte staver, den gamle topplua og vi tjuvlåner startnummer 80. Dette for å stå langt bak i rekken av diagonale gratulanter til den store milslukere fra Ringsaker, Ole Ellefsæter, som runder 80 år i dag. Bløtkake, dram, Lillelien, radio, blått føre og kvae.

Bildet til denne saken er forresten fra NM på ski i 1967 der Ole, som selvsagt representerte Nybygda IL, vant den gjeve 5-mila foran Harald Grønningen fra Lensvik IL med Åge Bjerkland fra IL Driv på tredjeplass.

På de tre neste plassene kjente og kjære skinavn som Sverre Stensheim, Johannes (Johs) Harviken og Pål Tyldum. Bare å lese disse navnene likner litt på nedtonet hverdagspoesi, Stensheim/Harviken/Tyldum.

Vi kan også opplyse om at Ellefsæter kom på 2. plass etter Grønningen på 15 km i samme NM. Her ble Arne Kolbjørn Nøkleby, Garden, nummer tre. Mesterskapet fant sted i Skorovatn og Rana kommune, Nordland fylke, hopprenn stor bakke på Voss der Wirkola vant foran Bent Tomtum og Ronald Jensen.

Vår ringe bursdagsgave til Ole er noe av det fineste vår hardt prøvende natur har å by på, gnistrende føre. Vi sender ei hastepakke så fort vi får tid til Ellefsæter, han som vi sist så i november 2013, like sprek som en fole.

Bakgrunnen for treffet da var landets klisterhjerne, vagabond og skihistoriker, Thor Gotaas, som kom med standardverket «Femmila» som vi fortsatt vil kalle milslukerens bibel.

Og ettersom denne saken har stått på trykk i papiravisa fikk vi en meget hyggelig e-post fra nevnte Gotaas der han blant annet skriver dette:

Bursdagen hans feires på Blåmyrkoia, fire skikilometer fra Nybygda – det er åpen koie i dag fra klokka 12. De som ikke orker/klarer å gå på ski, får skyss med snøscooter. Blåmyrkoia. Fint navn – Blåmyra. Der har Ole trent mye. Det står to koier der og jeg tror Ole har vært på å lafte den ene.

Jeg traff ham sist forrige fredag, på togstasjonen i Brumunddal, han hadde sjekket blodårene på Feiringklinikken: "Dom æ bra, gett", sa Ole og var som vanlig i kjempehumør. En av de store urkreftene i norsk idrett.

Navnet kommer fra Ellefsæterhøgda, øverst i Veldre, der Oles bestefar Ole kom fra. Han "utvandret" til Nybygda i Furnes, Ellefsæterhøgda lå i gamle Ringsaker kommune, Nybygda i daværende Furnes, de ble slått sammen til Ringsaker 1. januar 1964. Ole er som skåret ut av et norsk folkeeventyr.

Takk til Thor Gotaas som selvsagt har hørt Ellefsæters gamle slager, «Alle kluter til» («I Grenoble ska vi slå dekk …)» (Tekst Dag Frøland), mange ganger. Den blir kanskje dratt i Blåmyrkoia i dag også når det lir litt utpå.

Ole er som kjent den doble gullvinneren fra Grenoble 1968, 50 km og 4 x 10 km stafett. Da vi traff ham sa han blant annet om hvordan han som ung gutt trente opp viljen:

– I 1958 hørte jeg et foredrag på Hamar med rikstrener Kristen Kvello, som sa at viljen kunne trenes opp. Da bestemte jeg meg for heretter å gjøre alt mor ba meg om.

Ellefsæter har også vunnet Vasaloppet, Birkebeinerrennet og han var også en djevel med piggsko, seks NM-gull på 3000 meter hinder. Derfor er det bare rett og rimelig at han fikk Egebergs ærespris i 1965. Ellefsæter, som også ble kalt Ole Uteligger av skikameratene etter et par episoder i fjellheimen med ufrivillige overnattinger ute, ble ikke ble den største helten under VM i Kollen 1966. Det ble som kjent den evige stjerne, Gjermund Eggen, fra Engerdal.

Men, det er noe med Oles vesen, noe vi som aldersmessig har passert Gratishaugen setter stor pris på. Han er og var en skogens arbeidsmann med slit, matpakke, vilje, trening, allmenning og tømmer. Hel ved? Ja. Nei, en hel skog der vi i dag lover at samtlige av nasjonens snøtunge furugreiner strekker en stille hals for startnummer 80.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer