Startproblemer for Prince-museum

Paisley Park åpner dørene for publikum i dag, men bare midlertidig. 

Live-published photos and videos via Shootitlive

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MINNEAPOLIS (Dagbladet): Noen ganger blir iveren over å få til ting så stor at man glemmer å ta hensyn til både omgivelser og infrastruktur. Eller man lukker øynene, utsetter problemene og håper det beste. Det kan ramme all verdens Prince-fans med full tyngde.

TIL PAISLEY PARK: Christer Falck (t.v.) og Petter Aagaard har skrevet bok om Prince. 11. oktober reiser de til Minneapolis og Paisley Park sammen med 15 andre blodfans. Foto: NTB Scanpix 
TIL PAISLEY PARK: Christer Falck (t.v.) og Petter Aagaard har skrevet bok om Prince. 11. oktober reiser de til Minneapolis og Paisley Park sammen med 15 andre blodfans. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Prince Rogers Nelson, eller bare The Artist, var Minneapolis' stolthet. Byen har riktignok et spennende musikkmiljø, og har fostret grupper som The 4Replacements, Hüsker Dü, Soul Asylum og The Jayhawks. Men ingen andre har så til de grader plassert byen på kartet som Prince, som døde 21. april, bare 57 år gammel. Selvfølgelig skal han hylles, men plutselig går det opp for lokale myndigheter at det kan bli tøft å fordøye 600.000 mennesker i nabolaget hvert år. Det betyr 1650 hver dag!

Paisley Park Studios i Chanhassen, en stille forstad utenfor Minneapolis, fungerte som innspillingstudio, filmstudio og bolig for Prince. Allerede før sin død hadde han en intensjon om gjøre komplekset åpent for publikum - akkurat som Elvis Presleys hjem Graceland.

Etter at han døde har fans fra hele verden ventet på at dørene skulle åpnes, og i dag skulle det skje. Men så - mandag kveld - våknet de lokale myndighetene. Med tre mot to stemmer har The City Council i Chanhassen besluttet å utsette behandlingen av planen om å gjøre om studioet til museum. De som vanligvis bygger veier før de bygger hus, har plutselig fått et problem.

Nå er det ikke sånn at amerikanere bruker beina, de kjører bil om det så er hundre meter til butikken, men bystyret er bekymret for hvordan det vil gå med trafikken og fotgjengere utenfor komplekset langs Highway 5. Og om jeg er aldri så mye fan, ville jeg ikke ønsket å være nærmeste nabo til det nye museet. Da vi besøkte stedet for noen dager siden, var sikkerheten i porten så høy at selv bagasjerom ble sjekket av myndige skkerhetsvakter med pilotbriller. Vi valgte å parkere i ei lita gate rett ved.

Parkering vil opplagt bli et problem, og dette gikk altså opp for bystyret tre dager før åpningen.

Det nye museet er kreert av de samme som har gjort Graceland til ett av USAs mest besøkte turistmål. Akkurat som Elvis og Bob Dylan var Prince en mytebygger, og det gjør ikke akkurat interessen mindre. Hvordan ser det ut der han holdt til store deler av døgnet? Noen bilder er ute, men pågangen har vært enorm. Mange har allerede bestilt flybilletter og hotellrom for å være først ute. Og takket være en midlertidig tillatelse kan dørene åpnes for publikum - foreløpig bare i dag, lørdag og 14. oktober - dagen etter en stor tributekonsert i Minneapolis med artister som Stevie Wonder, Chaka Khan og John Mayer.

Forhåpentligvis slipper også Prince-forfatterne Christer Falck og Petter Aagaard og 15 andre blodfans inn i det aller helligste når de dagen før har fått ordnet seg adgang til huset og en avtale om å spise Princes favorittveggismat. Tilberedt og servert av stjernas egen kokk.

Og det ordner seg nok for andre fans også. Det lar seg ikke stoppe. Prince er stor nok til det, og Minneapolis kan saktens tåle en ny turistmagnet i tillegg til atskillig mer profane Mall of America - sjøl om det aldri så mye er USA største shoppingsenter.

Og - Paisley Park er heldigvis enklere å finne enn det lilla huset han bodde i da en håpefull journalist fra Norge for 32 år siden trykket på ringeklokka i håp om at noen ville åpne. Det ble med et symbolsk bilde av en bukett med syriner som lå innenfor gjerdet.

Lilla, selvfølgelig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer