Startskudd for åpenhet

Oslo bystyre bør skamme seg etter tingrettens frikjennelse av Bjørnar Moxnes.

Meninger

Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes ble nylig frikjent i Oslo tingrett på alle tiltalepunkter.

Rettens dom, som kan leses i sin helhet som pdf her, var at Moxnes' ikke brøt taushetsplikten da han offentliggjorde en nedsladdet versjon av Kommunerevisjonens rapport om kommunens håndtering av Lindebergsaken.

Dommen bør utgjøre startskuddet for mer åpenhet og innsyn i Oslo kommune.

Rapporten påviste en rekke tjenestefeil og lov- og regelbrudd hos toppolitikere, direktører og andre ledere, av stor offentlig interesse. Likevel valgte bystyret å holde informasjonen skjult for innbyggerne.

Det er først og fremst flertallet i bystyret, bestående av De Grønne, Ap, KrF, Venstre, Frp og Høyre, som anmeldte Moxnes på sviktende grunnlag, som bør skamme seg i dag. Også påtalemyndigheten fortjener kritikk etter å ha tatt ut tiltale uten å ha etterforsket saken ordentlig.

Lindebergsaken omhandler i korte trekk behandlingen av en sak på Lindeberg omsorgssenter. Hjelpepleieren Stig Berntsen ble i 2011 politianmeldt etter å ha blitt beskyldt for å ha overgrepet seg på demente pasienter. Saken ble henlagt, og først etter at Fagforbundet truet med søksmål fikk han jobben tilbake.

Rødt lekket informasjon om saken i januar 2014 med formål om å renvaske Berntsen og for å påvise alvorlige feil og mangler på ledelsesnivå i Oslo kommune. På et bystyremøte 5. mars svarte et flertall i Oslo bystyre med å sende Moxnes på tilhørerbenken og stemme for politianmeldelse.

Som flere har påpekt og som rettsavgjørelsen nå underbygger, var dette en grov feilvurdering.

Offentliggjøringen var både nødvendig og legitim, blant annet grunnet dens store offentlige interesse. At et flertall i bystyret gikk til anmeldelse snarere enn å ta tak i rapportens alvorlige anklager, er et alvorlig tegn på bystyrets manglende demokratiforståelse.

De folkevalgtes lojalitet skal ligge hos folket, ikke hos sine kollegaer på Rådhuset.

Den uheldige hemmelighetskulturen i Oslo kommune er ikke begrenset til denne saken. Avvik rapportert i eldreomsorgen er unntatt fra offentligheten. Antallet ansatte i private sykehjem anses for å være «forretningshemmeligheter».

Vi slutter oss til Moxnes' egne ord: En åpen og gjennomsiktig maktutøvelse er forutsetningen for et fungerende demokrati.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.