Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Stas å få skryt

Jo Nesbø er fornøyd med at Patti Smith er fan av krimbøkene hans.

FAN: Jo Nesbø har lenge hatt respekt for Patti Smith og synes det er stas at hun liker bøkene hans. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet
FAN: Jo Nesbø har lenge hatt respekt for Patti Smith og synes det er stas at hun liker bøkene hans. Foto: Lars Eivind Bones /Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I et intervju i gårsdagens Dagbladet fortalte rockedronninga Patti Smith at hun alltid har vært glad i krim, og at hun også har sansen for nordiske forfattere.

Særlig Jo Nesbøs «Snømannen» gjorde inntrykk på musikeren.

- Fantastisk, men fryktelig skummel. Jeg fikk mareritt etterpå, den forferdelige scenen med snømannen. Jeg begynte på en til, men det ble for mye. Jeg ble altfor redd, sa Smith.

Mareritt Nesbø fikk seg dermed en hyggelig overraskelse da han leste intervjuet med musikeren han lenge har hatt respekt for.

- Det er veldig stas at noen som har inspirert meg, liker bøkene mine. Jeg har sans for Patti Smith og vokste opp med hennes plater, sier Jo Nesbø til Dagbladet.

Patti Smith selv ble for redd til å lese flere av bøkene, og fikk heller bandet sitt hekta på bøkene om politietterforskeren Harry Hole.

Oslo 20120801. Artist og forfatter Patti Smith holdt konsert på Sentrum Scene onsdag kveld.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Oslo 20120801. Artist og forfatter Patti Smith holdt konsert på Sentrum Scene onsdag kveld. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om at boka gav Smith mareritt?

- Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig for en krimforfatter å gi noen mareritt, men jeg vet om flere som synes «Snømannen» har vært i overkant skummel, sier Nesbø.

Inspirasjon Forfatteren forteller at han blant annet har funnet inspirasjon hos Smith. 

- Musikken og ikke minst tekstene hennes satte en standard på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet og var en del av musikken jeg hørte på. Spesielt albumene «Horses» og «Easter», sier han og fortsetter:

- Hun har, sammen med beatpoetene Ginsberg og William Burroughs, og  Charles Bukowski inspirert forfatterskapet.

Stor suksess Nesbøs suksess vil ingen ende ta. I fjor oppnådde han nemlig å få førsteplass på bestselgerlista i England med «Panserhjerte», han fikk «Snømannen» inn på New York Times bestselgerliste, førsteplass i Sverige med «Hodejegerne» og førsteplass i Danmark med «Gjenferd».

I fjor ble det også kjent at «Snømannen», som er den sjuende boka om Harry Hole, skal bli Hollywood-film. Den kritikerroste forfatteren ville selv være med å bestemme regissør.

Øverst på ønskelista hadde han den velkjente Martin Scorsese. Han fikk det som han ville, og blir selv medprodusent på filmprosjektet.

Nesbø har uttalt at det hele både er logisk og sprøtt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media