KOMMENTARER

Staten + piraten = sant

Norge har forsynt en blodig, nigeriansk krigsherre med en moderne og oppgradert våpenbase. Slik bidrar fredsnasjonen Norge til et ustabilt Vest-Afrika.

KAN BLI INNKALT TIL HØRING: Nåværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Erlend Aas / Scanpix.
KAN BLI INNKALT TIL HØRING: Nåværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Erlend Aas / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Dette er altså den typen folk den norske stat gjør forretninger med: Government «Tompolo» Ekpemupolo, steinrik krigsherre og fram til nylig en av de mest fryktede geriljalederne i Nigeria. Hans MEND-gerilja var beryktet for sine svermangrep med hurtiggående og tungt bevæpnede patruljebåter mot rigger, tankskip og oljeinstallasjoner, med brutale ran, drap og kidnappinger i kjølvannet. I 2006 angrep og kapret han den norske oljeriggen Bulford Dolphin og kidnappet nordmenn fra forsyningsfartøyet Northern Comrade.

Så mektig og farlig var krigsherren, at nigerianske myndigheter i 2009 ga ham og andre pirat-verstinger amnesti og millioner av dollar for å skifte side. Nå driver «Tompolo» privat kystvaktvirksomhet i Niger-deltaet på vegne av myndighetene.

Det gjør han utstyrt med seks nyrestaurerte, hurtiggående, topp utrustede, «skuddsikre moderskip» fra det norske Forsvaret. En flåte og en våpenplattform han bare har kunnet drømme om - inntil hjelp og styrke kom fra fredsnasjonen i nord.

Dagbladet har i løpet av de siste seks månedene avslørt hvordan minst ti tidligere krigsskip og marinefartøy er blitt demilitarisert, pusset opp, utstyrt med nye radarer og solgt til sikkerhetsselskaper i Vest-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer