DEBATT

Statlig eierskap

Staten bør forbli passiv i sitt eierskap

Lite krevende eiere fører til at selskapene blir i overkant administrasjonsstyrte. Dette har vært mest tydelig i Equinor, som har foretatt flere katastrofale investeringer. Men hva er alternativet?

OVERLEGEN: Selskaper som Equinor er såpass komplekse at ledelsen bør være overlegen når det gjelder kunnskap om bedriftens virksomhet og markedene de opererer innenfor, skriver innsender. Her er konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre og Erna Solberg i New York i september.
Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
OVERLEGEN: Selskaper som Equinor er såpass komplekse at ledelsen bør være overlegen når det gjelder kunnskap om bedriftens virksomhet og markedene de opererer innenfor, skriver innsender. Her er konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre og Erna Solberg i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Geir Ramnefjell vil ha en plan for hvordan de statlige selskapene utvikles i møte med den grønne omstillingen. Men fellesskapet vil tape store verdier om staten skal følge slik synsing.

Balansegangen mellom passivt og aktivt statlig eierskap er vanskelig. Når man har en passiv tilnærming, holder staten en armlengdes avstand og blander seg ikke nevneverdig inn i driften. Lite krevende eiere fører til at selskapene blir i overkant administrasjonsstyrte. Dette har vært mest tydelig i Equinor, som blant annet har foretatt flere katastrofale investeringer på land i Nord-Amerika.

Men hva er alternativet? Jo, det er et aktivt eierskap. Det er politisk bestemte planer for selskapene og politisk innblanding i driften. En slik tilnærming hadde vi fra rett etter krigen og fram til 1980-tallet – noe som førte til store økonomiske tap for fellesskapet, og flere statsbedrifter som liknet mer på økonomiske sluk enn tradisjonell forretning.

Statlig eierskap i kommersielle bedrifter kan aldri bli optimalt, men det må forvaltes best mulig. At Equinor til tider har foretatt tvilsomme beslutninger, er ikke en valid grunn for å endre hele den overordnede eierskapspolitikken – som i det store og hele må betegnes som en suksess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer