Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Staten får statsstøtte

Filmprodusent Thomas Backström reagerer sterkt på at det statseide selskapet Norsk Film får støtte fra AV-fondet til å lage film, mens hans eget selskap får nei på sin søknad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AV-fondet gir fire millioner i støtte til filmen «Det største i verden», Norsk Films filmatisering av Bjørnson-romanen «Fiskerjenten». Backströms selskap Nordic Screen har bedt fondet om fire millioner til filmen «Himmelfall». Den søknaden innvilges ikke.

- AV-fondets oppgave er å gi statsstøtte til private produsenter. Norsk Film burde være i stand til å lage sine filmer selv, og ikke ta «våre» penger, sier Backström.

Nye regler

«Himmelfall», i regi av Gunnar Vikene, har allerede fått ti millioner i støtte fra Norsk filminstitutt, men budsjettet er på 17 millioner - og produsent Backström må ha mer støtte for å kunne starte opptakene. De må nå vente til kulturminister Ellen Horn kommer med nye filmstøtteregler i statsbudsjettet.

- Da må det bli slutt på at AV-fondet, som er direkte finansiert av Kulturdepartementet, kan gi penger til Norsk Film, som også er direkte finansiert av Kulturdepartementet, sier Thomas Backström.

Nasjonalt løft

Direktør Elin Erichsen i AV-fondet mener ingen andre filmprosjekter lider under av at «Det største i verden» får støtte til sitt 30 millioners budsjett - og at «Himmelfall» uansett ikke ville fått støtte.

- Hvorfor ikke?

- Fordi vi generelt sett ikke vil toppfinansiere prosjekter som andre statlige instanser har støttet.

- Men det gjør dere vel ved å toppfinansiere statlige Norsk Film?

- Dette er et unntak, fordi prosjektet er så stort at det må regnes som et nasjonalt løft. Dessuten går ikke pengene direkte til Norsk Film, men til medprodusenten Speranzafilm.

Backström lar seg ikke berolige av Erichsens forklaring:

- Det som skjer, er at Norsk Film suger opp tilgjengelig kapital. Resultatet blir at vi får et mye større problem med å få «Himmelfall» opp å stå.