Må endre tankesett: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, her med Kronprins Haakon mens de spiller en Kahoot! på storskjerm i hagen på Museum of Modern Art. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Må endre tankesett: Digitaliseringsminister Nikolai Astrup, her med Kronprins Haakon mens de spiller en Kahoot! på storskjerm i hagen på Museum of Modern Art. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Digitalisering:

Staten kaster bort milliarder
på mislykket digitalisering

Stater digitaliserer samfunn på samme måte som de arrangerer OL. Kostnadene har en tendens til å løpe løpsk, og langtidseffektene uteblir.

Meninger

Halvparten av det offentliges IKT-prosjekter havner i problemer. Likevel skal Norge ifølge statsminister Erna Solberg bli verdens beste land til å ta i bruk digitale løsninger. For å realisere ambisjonene har hun utnevnt Nikolai Astrup til digitaliseringsminister.

Spaltist

Christian H. Bjerke

Christian H. Bjerke er direktør for innovasjon ved Simula Research Laboratory. Han har mastergrad i administrasjons- og organisasjonsvitenskap fra UiB, har tidligere jobbet i Norges Forskningsråd og har hatt flere verv innenfor kunnskapsfeltet.

Siste publiserte innlegg

Det er et klokt grep. Vellykket digitalisering av samfunnet er en nøkkelfaktor for å øke produktiviteten og levere bedre offentlige tjenester.

Det er skrevet side opp og ned om mulighetene som ligger i digitalisering, robotisering og maskinlæring. Og buzz-ordene sitter løst i denne bransjen.

Astrups største utfordring er imidlertid ikke å få staten til å ta i bruk den nyeste og mest avanserte teknologien, men å gjennomføre helt grunnleggende reformer av måten det offentlige digitaliserer og kjøper inn IKT-systemer.

Det offentlige er nemlig en svært dårlig innkjøper av IKT-løsninger. For eksempel kom det i høst frem at Helse Sør-Øst har brukt 6,2 milliarder på IKT uten at man ennå kan se noen dokumenterte effekter.

Riksrevisor Per-Kristian Foss uttalte til NTB at prosjektene «inneholder mange forsinkelser, overskridelser og feilinvesteringer»

Dette er dessverre symptomatisk på hvordan offentlige etater ikke har evne eller kompetanse til å gjennomføre helt nødvendige digitaliseringsprosjekter.

Forskning utført ved Simula viser videre at de store IKT-prosjektene har 2-3 ganger så høy sannsynlighet for å mislykkes. 20 prosent av alle offentlige IKT-prosjekter har en kostnadsprekk som mer enn dobler kostnaden ved prosjektet. Samfunnet påføres tap i milliardklassen hvert eneste år på grunn av det offentliges manglende evne og kunnskap om innkjøp av IKT.

Det er flere grunner til dette, men la meg trekke frem to vanlige årsaker. For det første har det offentlige lav innkjøperkompetanse og det er derfor en rekke eksempler på at man velger løsninger som er direkte uegnet for formålet. For det andre bruker det offentlige ofte fastpriskontrakter som er svært rigide, og slike kontrakter har 14 (!) ganger høyere sannsynlighet for å feile enn mer fleksible kontraktsformer.

Innenfor de fleste politikkområder er det ofte slik at det å løse samfunnsutfordringer er ensbetydende med økte offentlige bevilgninger. Dette tankesettet må Astrup snarest legge fra seg.

Størrelsen på IKT-investeringene et blindspor. Det er langt mer interessant at jo større de offentlige IKT-prosjektene er, jo dårligere er de på å levere nytte.

Astrup bør derfor snu logikken han kjenner fra sin tid som bistandsminister på hodet: på dette feltet er de beste prosjektene små og agile. Sett fra et statsbudsjettperspektiv er det ganske kontraintuitivt. Men de beste investeringene er altså ofte de minste og billigste.

Digitalisering er noe av det aller viktigste vi gjør for å realisere den nødvendige produktivitetsveksten i samfunnet, og det finnes forskning som indikerer at så mye som femti prosent av vekst i produktivitet senere år er takket være digitalisering. Astrup har slik sett en stor oppgave foran seg, han må rett og slett få det offentlige til å velge flere gode prosjekter.

Vår nye digitaliseringsminister blir sikkert en populær mann i Finansdepartementet når han, som regjeringens eneste medlem, ikke kommer for å be om mer penger over statsbudsjettet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.