LEDER

Leder: Pasientskadeerstatning

Staten må ta mer hensyn til de svakeste

Staten bør vurdere å øke grensa for fri rettshjelp og tåle å ta flere tap i pasientskadesaker enn i dag.

BØR TA GREP:
Bent Høie (H)
BØR TA GREP: Bent Høie (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi nordmenn er vant til å tenke at staten er på vår side. Og i mange tilfeller er den det. Men når en er som mest sårbar, kan staten være den mest dominerende makten av dem alle. Mange av dem som søker staten om erstatning for pasientskade, befinner seg i en slik situasjon.

Dette er gjerne mennesker som har mistet jobben, blitt ufør og fått betydelig redusert livskvalitet etter behandling på sykehus. Får de nektet erstatning i Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og i Pasientskadenemnda, går saken til domstolene.

Nå viser NRK at staten bruker mer ressurser på disse sakene og vinner oftere enn før. Når reglene for å kvalifisere for fri rettshjelp er så strenge som de er, er det ingen klok prioritering.

Det er allerede en uholdbar lang ventetid for å få behandlet pasientskadesaker. Etter at Pasientskadenemnda ble flyttet fra Oslo til Bergen, har gjennomsnittlig saksbehandlingstid økt fra ti til 22 måneder, melder Dagens Medisin.

Nå viser NRK at staten bruker 1,5 millioner mer på å føre klagesakene for domstolene i 2016 enn i 2015, en økning på 65 prosent. Det skyldes både at flere saker føres for domstolene og at staten bruker mer ressurser per sak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer