DEBATT

Staten må levere

Skal regjeringen lykkes med sin kommunereform, må den vise at reformen ikke først og fremst handler om grenser, men om demokrati.

Styreleder i Kommunenes Sentralforbund  Gunn Marit Helgesen, minner regjeringen og Jan Tore Sanner om at den nye kommunereformen må fokusere på demokrati.
Styreleder i Kommunenes Sentralforbund Gunn Marit Helgesen, minner regjeringen og Jan Tore Sanner om at den nye kommunereformen må fokusere på demokrati. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har ved mange anledninger vært tydelig på at den varslede kommunereformen ikke bare er en strukturreform for færre og større kommuner, men også en demokratireform:

«For å få til gode tjenester og attraktive lokalsamfunn trenger vi et lokaldemokrati hvor politikerne har reell makt og i mindre grad blir styrt av staten,» skrev han i et innlegg til en rekke aviser i juni i fjor.

«Vi ønsker et samfunn som utvikles mer nedenfra - da må vi styre og regulere mindre ovenfra,» sa han i sin tale til KLP-konferansen i mars.

Begge sitatene vitner om at kommunal- og moderniseringsministeren har en klok tilnærming til en så stor reform. Sitatene inneholder en viktig erkjennelse av at en strukturreform som ikke også er en demokratireform, med overføring av oppgaver og makt fra statlig til kommunal sektor, vil ha betydelig mindre sjanse til å lykkes.

Når regjeringen før påske skal legge fram en melding om nye oppgaver for kommunesektoren, har den en mulighet til å vise at gode ord følges av handling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.