DEBATT

Debatt: Stålsett og asylsøkere

Staten mot Stålsett

Det er en trist og mørk dag når en person mange nordmenn betrakter som en av de viktigste moralske stemmene i vår samtid, blir dømt som en kriminell.

DØMT: Oslo Tinghus. Gunnar Stålsett møter Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DØMT: Oslo Tinghus. Gunnar Stålsett møter Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For bare noen år siden hadde ureturnerbare rett til å jobbe. Ikke bare har de mistet denne retten. Staten går nå også hardt etter nordmenn som reagerer med alminnelig medmenneskelighet på den nøden dette har skapt.

I andre land har man frikjent humanitære hjelpere. I juli 2018 frikjente den franske konstitusjonsdomstolen en person som hadde hjulpet flyktninger inn i landet ut fra prinsippet om «brorskap», i tråd med de revolusjonære verdiene frihet, likhet og brorskap som er nedfelt i den franske grunnloven. Det begynner å bli stadig mer klart hvordan et prinsipp om brorskap er skrikende fraværende i norsk lovverk. Norge er nå i ferd med å etablere seg blant de mest ubarmhjertige i denne klassen.

På den ene siden har norske myndigheter gradvis strammet kraftig inn for en gruppe svært sårbare mennesker. Ureturnerbare er per i dag en av de mest ekskluderte gruppene i det norske samfunnet, ofte utsatt for utnyttelse, og hensatt i en tilstand hvor de tilbringer store deler av livet som tilnærmet rettighetsløse. Denne nøden er en på alle vis tilsiktet politikk. På den andre siden reagerer myndighetene hardt overfor personer som, ut fra alminnelig medmenneskelighet, nekter å vende seg bort fra den nøden denne harde politikken har skapt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.