KOMMENTARER

Hovedkommentar: Brochmann-utvalget

Staten Norge tåler innvandringen, men det er ikke alt som betyr noe

Det er den kulturelle bærekraften som vil bli tema framover.

Staten Norge tåler innvandringen, men det er ikke alt som betyr noe
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Bakteppet for Brochmann-utvalgets rapport om de langsiktige konsekvensene av høy innvandring, som ble overrakt til statsråd Sylvi Listhaug onsdag, er alvorlig.

Selv om antallet nyankomne flyktninger er drastisk redusert, er flyktningproblemet på ingen måte løst. I tillegg er det både finansielle og kulturelle utfordringer knyttet til mottaket av stadig flere innvandrere. Likevel er professor Grete Brochmann forsiktig optimist.

Brochmann II fortsetter der den første rapporten fra 2011 slapp. Og i likhet med forrige gang er konklusjonen at innvandringen fører med seg et ekstra lodd rundt livet for både statsfinanser og velferdsmodellen. Det skyldes både at innvandrere jobber mindre enn de som er født i Norge og at oljeformuen fordeles på flere hoder.

En framskrivning utført av SSB viser at underskuddet øker fra 1,6 prosent av fastlands-BNP i et scenario uten inn- og utvandring til fire prosent i et med. Det kan virke ille, men det er en beskjeden utfordring sammenliknet med eldrebølgen og tapet av oljeinntekter.

Staten Norge greier seg. Større grunn til å klage har de med lite utdannelse og jobber som kan tas av lavtlønna og hardtarbeidende innvandrere. Disse kan miste jobben eller se lønnsveksten stoppe opp. På lengre sikt kan de oppleve kutt i velferdsordninger siden politikerne vil «stimulere» trygdemottakerne til å jobbe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer