LEDER

Coronaviruset:

Staten skal ikke redde milliardutbytter

Aker-sjefens rop på krisetiltak samtidig som han planlegger et utbytte på 1,7 milliarder, er et perfekt eksempel på behovet for utbyttebrems i bedrifter som mottar krisehjelp.

UTBYTTET: Øyvind Eriksen advarer i et brev til NHO om krisa. Det planlagte utbyttet lukter derimot ganske friskt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
UTBYTTET: Øyvind Eriksen advarer i et brev til NHO om krisa. Det planlagte utbyttet lukter derimot ganske friskt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Hele Europa går inn i krabbegir, børsene stuper, USA skalker lukene og Storting og regjering her hjemme syr sammen en omfattende økonomisk krisepakke for å sikre landets innbyggere og bedrifter mot personlig ruin og konkurser. Tiltakene kommer blant annet etter velbegrunnede varsko fra arbeidstakerorganisasjoner, arbeidsgivere og sentrale aktører i norsk næringsliv - som Aker-sjef Øyvind Eriksen. Samtidig har det norske industrikonsernet allerede planlagt å dele ut 1,7 milliarder kroner i utbytte, og viser ingen tegn på å endre på planene etter at krisen nå er et faktum. Største eier og styreleder, Kjell Inge Røkke, vil i så fall alene motta over 1 milliard, skriver Dagens Næringsliv.

KRISEPAKKE: Partiene på Stortinget er enige om en økonomisk krisepakke. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Umusikalsk? Det får være opp til øret som lytter. Men hør bare på utdraget fra brevet som Øyvind Eriksen har sendt til NHO, omtalt i VG denne uka: «Norsk næringsliv er i krise. Jeg har aldri opplevd maken eller hørt om noe lignende i Akers 180 år lange industrihistorie. Vi vet ikke hvordan dette kommer til å spille seg ut videre. Industri og næringsliv er nå avhengig av strakstiltak som monner og gir forutsigbarhet. Ved denne anledningen ønsker jeg å fokusere på noen prioriterte, nødvendige tiltak for å berge arbeidsplasser og opprettholde aktivitet». Konfrontert med disharmonien minner selskapet informasjonsdirektør om at Aker ikke har bedt om en krone i krisehjelp, og at «utbyttet er i tråd med Akers utbyttepolitikk de siste 15 årene.»

Den verste krisa Aker har sett på 180 år blekner tydeligvis i møte med de siste 15 årenes utbyttepolitikk.

Ingen vet hvor lenge coronakrisen kommer til å vare. Folkehelseinstituttes scenario fra forrige uke anslår at toppen av sykdomsutredelesen kan komme mellom mai og oktober en gang. Smittefaren kan vare et helt år. Det er grunn til å tro at dette vil sette hele økonomien kraftig tilbake i et helt år, hvor svært mange av oss må stramme inn livreima når dagpengesatsene slår inn.

Staten har etablert en rekke tiltak for å stimulere næringslivet. Disse bør komme med klausuler om å begrense utbytte og stans i lederbonuser. Og hvem vet - hvis krisa varer lenge nok trenger kanskje også Aker en hjelpende hånd.

Det kan til og med hende de ombestemmer seg når utbyttet skal bankes gjennom på selskapets generalforsamling 27. april.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer