KOMMENTARER

Ny lov åpner for at e-tjenesten kan drive masseovervåking:

Staten snoker smartest

Stortinget vedtar overvåkingssamfunnet bit for bit. Nå er de folkevalgte invitert til å krysse en grense: Inngrep i privatlivet til nesten alle i Norge, uten at det foreligger noen foranledning eller mistanke.

VIL HA MER: Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde nye og sterke virkemidler i kampen mot statens fiender. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VIL HA MER: Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde nye og sterke virkemidler i kampen mot statens fiender. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har stilt oss overfor et valg som handler om mer enn e-tjenestens behov for å lese andres post. Vil vi ha et samfunn der staten får adgang til alle privat rom i våre liv, spør John O. Egeland.

Forslaget til ny lov om Forsvarets etterretningstjeneste har vært ute på høring. Dokumentet er på 395 sider kompleks juss og fristen var kort. Hensikten er åpenbar: Det gjelder å dra loven gjennom de påkrevde formaliteter så raskt som mulig, og helst med et lavt støynivå. Tross alt handler det i stor utstrekning om å gi e-tjenesten rettslig grunnlag for en praksis som allerede presser eksisterende lover og regler. Elektronisk masseovervåking er et naturlig skritt videre.

I tillegg er høy hastighet og politisk harmoni nødvendig for at regjeringens dobbeltspill får minst mulig oppmerksomhet. På side 23 i den politiske plattformen fra Granavolden går flagget til topps for et bredt personvern og for «den enkeltes rett til å råde over egne private opplysninger». På side 101 vil regjeringen «tillate innhenting av grenseoverskridende elektronisk informasjon», altså det som nå foreligger som et lovforslag. Venstre tar forbehold om mulig dissens når saken kommer til behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer