FRUSTRERT: De norske ungdommene som studerer psykologi i Budapest er frustrerte over at utdanningen deres ikke lenger godkjennes i hjemlandet. Foto: Maria Skarpaas Andersen
FRUSTRERT: De norske ungdommene som studerer psykologi i Budapest er frustrerte over at utdanningen deres ikke lenger godkjennes i hjemlandet. Foto: Maria Skarpaas AndersenVis mer

Debatt: Psykologutdanning

Staten står i veien for kompetente psykologer

Mens Sverige og Danmark ansetter psykologer med utdanning fra Ungarn, vil ikke Norge gi dem rett til autorisasjon. Uten å ha gjort tilstrekkelige faglige vurderinger stiller staten seg i veien for kompetente psykologer.

Meninger

I 13 år har nordmenn utdannet seg til psykologer ved ELTE-universitetet i Budapest, og Helsedirektoratet innvilget lisens til disse kandidatene. Arbeidslisens i Norge ga kandidatene mulighet til å opparbeide seg klinisk erfaring i det norske helsesystemet. Frem til høsten 2016, da praksisen for lisens ble endret uten forvarsel, startet studentene på studiene i god tro om at de ville få autorisasjon som psykologer i Norge.

Hanna Flood.
Hanna Flood. Vis mer

Endringen satte flere hundre nordmenn i en svært uforutsigbar posisjon.

På toppen av den vanskelige situasjonen har studentene opplevd at både representanter i helsemyndigheter og psykologenes fagforening sår tvil ved deres kompetanse. Det har vært uttalt at de er en «fare for pasientsikkerheten», uten at det har blitt lagt fram bevis som sier at denne gruppen mottar flere klager enn andre.

Selv om ANSA ser det som positivt at utfordringen til ELTE-studentene blir tatt på alvor ved at Helsedirektoratet har presentert komplementerende tiltak så noen av de rammede kandidatene kan bli autorisert, mener ANSA at dette tiltaket ikke burde vært nødvendig.

ELTE har oversendt Helsedirektoratet dokumentasjon på at 90 prosent av fagstoffet i dette kurstiltaket er repetisjon av fagstoff utdanningen ved ELTE dekker. Kurstiltaket har en prislapp på 244 millioner kroner.

ELTE-studentene har også opplevd det som utfordrende at det er de norske universitetene som tilbyr profesjonsutdanningen i psykologi som sitter med jevngodhetsvurderingene i denne saken.

Et tiltak for å unngå dette kunne vært å la vurderingene foretas av utenlandske universiteter, slik at man unngår interessekonflikter fra institusjoner som vil verne om egne utdanninger og konkurranseutsettelsen av disse.

Vi frykter at kompliserte og vanskelige autorisasjonsprosessene kan føre at Norge taper verdifull kompetanse som kunne bidratt positivt til det norske helsesystemet. Det bør være den reelle kompetansen til hver enkelt student som tas i betraktning.

Autorisasjonsordningene for utenlandsstudenter må bli langt mer forutsigbare enn de er i dag. Blir de ikke det, kan vi heller ikke forvente at studenter reiser ut.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.