Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Staten suger

Staten suger, det vet Rimi-Hagen, men klangen av staten suger mest. Så mye at Luftfartsverket blir Avinor, Statens vegvesen Mesta. Så kutter de kostnader så millioner og hoder flagrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN TRYGGE

klangen av Luftfartsverket er byttet ut med Avinor og har fått fancy navn på sine kostnadskutt: Take off 05. Alle tidligere forvaltningsbedrifter med respekt for seg selv kaller kostnadskuttene sine noe. «Gi folk sparken-planen 2005» har ikke samme distanse til folk og fe. Det statlige aksjeselskapet Avinor skal tjene penger på flysikkerhet og må kutte kostnader med 400 millioner kroner. Men, som administrerende direktør Randi Flesland understreker: «Flysikkerheten bestemmes imidlertid ikke av antall hoder.» 4. desember vil de ansatte i Avinor skjelve, da blir det klart hvor mange som må gå, for det er også klart, kostnadskutt på 400 millioner kroner fordrer at flere hundre må gå.

SÅ KAN MAN

spørre hvor trygt det er å ta av - som passasjer - når bakkemannskap og flygeledere er sjekket ut av aksjeselskapet. Og nå vil samferdselsministeren konkurranseutsette jernbanen. Hva blir de nye fancy NSB-navnene, og vil det i det hele tatt gå flere tog?

Vinden ifra Høyre blåser sterkt i de tidligere statlige forvaltningsbedriftene som nå har skiftet navn, blitt statlige aksjeselskap og konkurranseutsatt. Utsatt. 1. januar ble Statens vegvesen delt i to - de som før saltet veier, la asfalt og brøytet vei heter nå Mesta. Trygge, gode staten forsvant - det gjorde sannelig flere hundre arbeidsplasser også. 31. juli var siste frist for de ansatte til å søke kompensasjonsfratreden . 800 har søkt, trolig må ytterligere 700 gå for å mestre konkurransen. Men det bør de jo klare - Mesta «er et assosiativt navn, en konstruksjon av å mestre/mester», står det å lese på selskapets hjemmesider. De mestrer vel det. Mestrer de eldre arbeidstakerne det like bra når klokka har passert åtte om morgenen og hverdagen som en gang var deres ikke er lenger? Hvor gammel er du egentlig når du har passert 45?

TELENOR VAR FØRST

ute med å distansere seg fra trauste staten. 40 millioner kostet det da Televerket skiftet navn til Telenor i 1995.

Haha, hvordan ville Televerket låte på engelsk, liksom? Nesten like ille som da Bøndernes Bank ble Fokus Bank?

Si det på engelsk, det siste ordet. Telenor skal redusere selskapets kostnader med fire milliarder innen 2004 - det programmet heter Delta 4 - i tilfelle noen lurte. 1600 fikk i fjor tilbud om sluttpakke.

Det er som professor i merkevarebygging, Leif Egil Hem ved Norges Handelshøyskole sier: Det virker som om verdien av en merkevare blir mindre jo sterkere det statlige eierskapet er. Kort sagt: Staten suger. I markedet.