KOMMENTARER

Staten truer kjærligheten

Utlendingsmyndighetene må granske sine egne vedtak.

MÅ PÅ BANEN: Nå må justisminister Monica Mæland sørge for at Utlendingsmyndighetene gransker sine egne vedtak. Det er faktisk en menneskerettighet å gifte seg med hvem man vil.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MÅ PÅ BANEN: Nå må justisminister Monica Mæland sørge for at Utlendingsmyndighetene gransker sine egne vedtak. Det er faktisk en menneskerettighet å gifte seg med hvem man vil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jusprofessor og ekspert i forvaltningsrett Hans Petter Graver er krystallklar:

– Dette minner om Nav-skandalen, sier han til Dagens Næringsliv (DN). Graver mener at Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) må granske nesten 900 vedtak som er gjort de siste ti åra, om avslag på familiegjenforening med begrunnelse i såkalte proformaekteskap. Hundrevis av ektepar nektes å bo sammen i Norge, og mange av vedtakene kan skyldes feil lovanvendelse.

To år gamle Shabnam er norsk statsborger, og hun sitter på mora Fatimas fang når hun snakker med faren Reza Bestani hver dag. På videosamtale. Det er seks år siden foreldrene giftet seg i Marokko, like lenge har Reza ventet på å få selskap i rekkehuset på Søndre Nordstrand i Oslo. Barnestolen står klar. Lørdag fortalte han til DN hvor urettferdig det føles, når man etter 22 år i Norge er godt integrert, har bolig og inntekt til å forsørge familien – men ikke får lov til å bo sammen.

Fordi Fatima kommer fra et land og en region med stort potensial for utvandring, mener UDI at det er sannsynlig at marokkanere inngår proformaekteskap for å få opphold i Norge. Avslaget er hjemlet i en paragraf i utlendingsloven som trådte i kraft i 2010. Den sier at «oppholdstillatelse kan nektes dersom det fremstår som mest sannsynlig at det hovedsakelige formålet med inngåelsen av ekteskapet har vært å etablere et grunnlag for opphold i riket for søkeren».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer