MÅ PÅ BANEN: Nå må justisminister Monica Mæland sørge for at Utlendingsmyndighetene gransker sine egne vedtak. Det er faktisk en menneskerettighet å gifte seg med hvem man vil.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MÅ PÅ BANEN: Nå må justisminister Monica Mæland sørge for at Utlendingsmyndighetene gransker sine egne vedtak. Det er faktisk en menneskerettighet å gifte seg med hvem man vil. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Staten truer kjærligheten

Utlendingsmyndighetene må granske sine egne vedtak.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Jusprofessor og ekspert i forvaltningsrett Hans Petter Graver er krystallklar:

– Dette minner om Nav-skandalen, sier han til Dagens Næringsliv (DN). Graver mener at Utlendingsnemnda (UNE) og Utlendingsdirektoratet (UDI) må granske nesten 900 vedtak som er gjort de siste ti åra, om avslag på familiegjenforening med begrunnelse i såkalte proformaekteskap. Hundrevis av ektepar nektes å bo sammen i Norge, og mange av vedtakene kan skyldes feil lovanvendelse.

To år gamle Shabnam er norsk statsborger, og hun sitter på mora Fatimas fang når hun snakker med faren Reza Bestani hver dag. På videosamtale. Det er seks år siden foreldrene giftet seg i Marokko, like lenge har Reza ventet på å få selskap i rekkehuset på Søndre Nordstrand i Oslo. Barnestolen står klar. Lørdag fortalte han til DN hvor urettferdig det føles, når man etter 22 år i Norge er godt integrert, har bolig og inntekt til å forsørge familien – men ikke får lov til å bo sammen.

Fordi Fatima kommer fra et land og en region med stort potensial for utvandring, mener UDI at det er sannsynlig at marokkanere inngår proformaekteskap for å få opphold i Norge. Avslaget er hjemlet i en paragraf i utlendingsloven som trådte i kraft i 2010. Den sier at «oppholdstillatelse kan nektes dersom det fremstår som mest sannsynlig at det hovedsakelige formålet med inngåelsen av ekteskapet har vært å etablere et grunnlag for opphold i riket for søkeren».

Hvis opphold i Norge er viktigere for Fatima enn kjærligheten til Reza, kan hun altså nektes opphold. Derfor ble hun utvist fra Norge og hele Schengen-området i fem år. 2. juni bråsnudde UNE, endelig fikk Reza e-posten han har ventet på: «Innvilgelse av oppholdstillatelse – familieinnvandring».

Nå ser det ut til at utlendingsmyndighetene har praktisert denne paragrafen strengere enn loven er ment å gjøre. Sivilombudsmannen er kritisk til de rettslige vurderingene bak slike vedtak, for hvis et ektepar har planer om å leve sammen som en familie er hovedregelen at familiegjenforening skal innvilges. Nevnte paragraf åpner for avslag ved såkalte omgåelsesekteskap». Dette er tilfeller som ikke er rene proformaekteskap, men der ønsket om opphold kan være så sterkt at noen inngår ekteskap med nordmenn for å få det.

Bestemmelsen er ment å ramme dem som inngår ekteskap som skalkeskjul for å skaffe seg opphold, i forhold uten kjærlighet og uten barn. Altså svindel. Utlendingsmyndighetene har isteden brukt bestemmelsen om proformaekteskap til å avslå de fleste slike saker, UNE bekrefter selv at deres praksis har gjort at få har fått opphold. Ifølge advokat Karstein Egeland, som har 20 års erfaring fra feltet og sju år som nemndleder, er unntakene ofte thailandske kvinner som gifter seg med etnisk norske menn.

Reza er byråkrat. Han jobber som fagkonsulent i Oslo kommune med ansvar for oppfølging av vanskeligstilte, og er derfor bedre rustet enn de fleste til å ta opp kampen i systemet. Han har flere ganger klaget sin sak inn for Sivilombudsmannen, som skal passe på at myndighetene ikke begår urett mot enkeltpersoner. Etter to avslag har nå UNE behandlet saken deres for tredje gang – og endelig for Reza og Fatima, med positivt resultat. Vedtaket kom etter at ombudsmannen til UNE flere ganger har slått fast at hovedregelen spesifisert i forarbeidene til loven er at familieinnvandring skal godkjennes, ikke avslås, etter denne paragrafen.

At utlendingsmyndighetene har praktisert loven motsatt, tyder på en stor skandale. 15 liknende saker har vært stilt på vent i påvente av en avgjørelse for Reza og Fatima. Ingen vet hvor mange av de mange avslagene som var feil.

Den politiske betente debatten rundt innvandring har de siste åra medført et kappløp mot en strengest mulig innvandringspolitikk. Siden Norge i utgangspunktet har innvandringsstopp og en streng flyktning- og asylpolitikk, handler i realiteten mye av debatten om nettopp familieinnvandring. Vi har sett stadige innskrenkninger av reglene, slikt som forsørgerkrav og alderskrav. Dette har blant annet ført til at noen ressurssterke par først har bosatt seg i EU-land, for deretter å kunne komme til Norge via EØS-reglene. Andre har gjort som Reza Bestani og gått stadig nye runder i byråkratiet. Mange har blitt boende i hver sine land, familier er splittet og barn frarøves samvær med en av foreldrene. Staten overprøver kjærligheten.

Nå ser det altså ut til at forvaltningen har gått enda lenger enn politikerne, og innført en praksis som det ikke er hold for i loven. Det må få konsekvenser.

En endring sitter visst langt inne. Etter at Sivilombudsmannen i januar ba UNE behandle utviklingssaken til Fatima på nytt, gjorde UDI ingen endringer i praksis. Nå sier UNE at eventuelle endringer bare vil gjelde nye vedtak, ikke gamle. Foreløpig sier UDI at de ikke har tatt stilling til om det er behov for å gjennomgå tidligere vedtak. UNE mener det foreløpig er uaktuelt.

Nå må justisminister Monica Mæland på banen, og sørge for at Utlendingsmyndighetene gransker sine egne vedtak. Det er faktisk en menneskerettighet å gifte seg med hvem man vil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer