LEDER

Sniker seg unna:

Staten undergraver skattepolitikken

Dagbladet mener: Vi trenger strengere føringer mot aggressiv skatteplanlegging fra statlig eide selskaper.

Kreativ skatteplanlegging: Statoil kan ha spart milliarder på aggressiv skatteplanlegging i Belgia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kreativ skatteplanlegging: Statoil kan ha spart milliarder på aggressiv skatteplanlegging i Belgia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Statkraft og Statoils kreative og aggressive skatteplanlegging kan koste dem fire milliarder kroner i skattesmell, etter mulig brudd på skattelovgivningen. De henholdsvis hel- og deleide statlige selskapene har i perioden 2008 til 2014 (Statkraft) og 2012 til 2014 (Statoil) sluset overskudd og egenkapital gjennom såkalte internbanker i Belgia. Ifølge Dagens Næringsliv, som omtalte saken forrige lørdag, er det snakk om 180 milliarder kroner til sammen.

Denne praksisen har spart dem for milliarder av kroner i skatt her hjemme. For Statkraft skal det være snakk om nesten 2,3 milliarder kroner, for Statoil 2,5. Årsaken er at selskapene bare har betalt ned mot én prosent skatt på pengene i Belgia. Det er langt mindre enn hva de måtte ha punget ut med i Norge.

Både Statoil og Statkraft avviser kravene, og mener selv de har en god sak. Det gjenstår å se. Avgjørelsen i disse tilfellene, er heller ikke det mest sentrale. Selv om praksisen skulle vise seg å være innenfor de rammer og regler selskapene kan operere i, er det store etiske betenkeligheter knyttet til den.

Vår egen og andre regjeringer har uttrykt et sterkt ønske om å bekjempe uønsket internasjonal skatteplanlegging. Når selskaper flytter skatteinntektene fra landene der verdiene skapes til et skatteparadis, får vi et kappløp mot bunnen der stater må overby hverandre i lave skatter for å beholde selskapene. I tilfellet Belgia, har de tilbudt skattlegging tilnærmet null. For kapitalen, statlig eid eller ei, er det selvfølgelig fristende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer