Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Sniker seg unna:

Staten undergraver skattepolitikken

Dagbladet mener: Vi trenger strengere føringer mot aggressiv skatteplanlegging fra statlig eide selskaper.

Kreativ skatteplanlegging: Statoil kan ha spart milliarder på aggressiv skatteplanlegging i Belgia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kreativ skatteplanlegging: Statoil kan ha spart milliarder på aggressiv skatteplanlegging i Belgia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statkraft og Statoils kreative og aggressive skatteplanlegging kan koste dem fire milliarder kroner i skattesmell, etter mulig brudd på skattelovgivningen. De henholdsvis hel- og deleide statlige selskapene har i perioden 2008 til 2014 (Statkraft) og 2012 til 2014 (Statoil) sluset overskudd og egenkapital gjennom såkalte internbanker i Belgia. Ifølge Dagens Næringsliv, som omtalte saken forrige lørdag, er det snakk om 180 milliarder kroner til sammen.

Denne praksisen har spart dem for milliarder av kroner i skatt her hjemme. For Statkraft skal det være snakk om nesten 2,3 milliarder kroner, for Statoil 2,5. Årsaken er at selskapene bare har betalt ned mot én prosent skatt på pengene i Belgia. Det er langt mindre enn hva de måtte ha punget ut med i Norge.

Både Statoil og Statkraft avviser kravene, og mener selv de har en god sak. Det gjenstår å se. Avgjørelsen i disse tilfellene, er heller ikke det mest sentrale. Selv om praksisen skulle vise seg å være innenfor de rammer og regler selskapene kan operere i, er det store etiske betenkeligheter knyttet til den.

Vår egen og andre regjeringer har uttrykt et sterkt ønske om å bekjempe uønsket internasjonal skatteplanlegging. Når selskaper flytter skatteinntektene fra landene der verdiene skapes til et skatteparadis, får vi et kappløp mot bunnen der stater må overby hverandre i lave skatter for å beholde selskapene. I tilfellet Belgia, har de tilbudt skattlegging tilnærmet null. For kapitalen, statlig eid eller ei, er det selvfølgelig fristende.

Men i det store bildet skader det velferden. Uten skatt får vi ikke betalt for helsesystemer, infrastruktur, utdanning eller forskning – alle kritiske faktorer for et selskaps suksess og nasjonal verdiskaping. Når statlige eide selskaper som Statoil og Statkraft bedriver kreativ skatteplanlegging, undergraves vår egne verdier og egne behov.

Statoil og Statkrafts praksis understreker behovet for en større debatt om hvordan selskaper fellesskapet er en betydelig deleier i skal operere. Det gjør også en praksis avslørt i fjor sommer, da DN viste hvordan Statoil brukte kontorer i Nederland for å oppnå gunstigere skattebetingelser i en rekke land. Dagbladet mener det er på høy tid at Stortinget tar et klart standpunkt om hvilken praksis selskapene skal følge.

Men ikke først og fremst på grunn av tapet av egne skatteinntekter. Det er ikke bare vi som lider av den aggressive skatteplanleggingen. Andre land taper også på en internasjonal skattekonkurranse av dette slaget.

Norge har tjent seg rikt delvis fordi vi har klart å forvalte gevinstene av ressurser, blant annet gjennom skattlegging. Det er en moralsk krevende øvelse å gå fra egen suksess, til å forsvare at våre selskaper skal forringe og undergrave andre lands skattesystemer og inntekter. Vi bør snarere bidra til det motsatte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!