HELGEKOMMENTAREN FRA AKSEL BRAANEN STERRI:

Statens fremste mål bør være å fremme folks lykke

Lykken som ledestjerne.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spør du politikere hva de vil oppnå, vil de kanskje svare høy økonomisk vekst, arbeid til alle, helsehjelp til de som trenger det, trygghet, en verdig alderdom, god infrastruktur og å sikre folk friheten til å leve det livet de ønsker.

Dette er alle viktige politiske mål, og til tider er politikken rimelig godt innrettet for å nå målene vi setter oss. Det vi er dårligere til er å vurdere hvordan vi bør prioritere mellom de ulike målene, som hvor mye penger vi bør bruke på eldreomsorg vs utdanning, og til å håndtere konflikt mellom disse. Her har vi lite annet enn politikernes skjønn å lene oss på. Det gjør at vi sløser med fellesskapets midler og går glipp av en stor mulighet til å gjøre livene våre bedre.

Jeg vil derfor foreslå at vi går mer systematisk til verks og gjør befolkningens lykke til standarden politikere og byråkrater bruker når de utformer politikk. Selv om vi alle har ulike livsprosjekter og har ulike syn på hva det gode liv er og hvordan vi best oppnår det, kan alle enes om er at vi ønsker å ha det bra. Vi ønsker å være tilfredse med livet. Vi ønsker å være lykkelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.