Statens PR-kontor for homøopati

Misforstått toleranse overfor kvakksalveri.

TA VAKSINE: Staten må informere om at homøopati ikke beskytter mot meslinger og andre sykdommer, mener Aavitsland.
TA VAKSINE: Staten må informere om at homøopati ikke beskytter mot meslinger og andre sykdommer, mener Aavitsland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||VAKSINEMOTSTAND: Torsdag slo homøopaten Gro Lystad fast i flere massemedier at homøopati kunne erstatte vaksine og behandling mot meslinger og andre sykdommer, samt erstatte forebyggende medisiner mot malaria. Jeg ble bekymret, for meslinger og malaria kan være alvorlige sykdommer. Ingen bør benytte virkningsløse homøopatiske piller mot disse sykdommene.

Jeg forsøkte derfor, som Legemiddelverket gjorde det, å få frem fakta i saken. Ved Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) var det velvilje til å bistå, og jeg fikk sende et tekstutkast for deres hjemmeside. Oppslaget ble imidlertid veldig annerledes. Min påpekning av at homøopati ikke virker, var erstattet av intervjuer med to ledende homøopater som verken støttet eller tok avstand fra Gro Lystad. Konsulenten i NIFAB forklarte meg at senteret «må være nøytralt». Nøytralt i forhold til farlig kvakksalveri, tenkte jeg, og begynte å undersøke.

NIFAB BLE OPPRETTET i 2006 ved Universitetet i Tromsø i kjølvannet av den nye Lov om alternativ behandling. De seks journalistene og samfunnsviterne ved NIFAB får flere millioner skattekroner i året for å vedlikeholde et nettsted som skal «gi forsknings- og erfaringsbasert informasjon, slik at du kan ta overveide valg i forhold til din egen helse. (...) Vi beskriver behandlingsformene fordi de eksisterer og tilbys i Norge, uten å ta stilling til hva som er «rett» eller «galt». I stedet belyser vi ulike aspekter ved alternativ behandling som kan være viktige for deg og din helse.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer