Statens PR-kontor for homøopati

Misforstått toleranse overfor kvakksalveri.

TA VAKSINE: Staten må informere om at homøopati ikke beskytter mot meslinger og andre sykdommer, mener Aavitsland.
TA VAKSINE: Staten må informere om at homøopati ikke beskytter mot meslinger og andre sykdommer, mener Aavitsland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||VAKSINEMOTSTAND: Torsdag slo homøopaten Gro Lystad fast i flere massemedier at homøopati kunne erstatte vaksine og behandling mot meslinger og andre sykdommer, samt erstatte forebyggende medisiner mot malaria. Jeg ble bekymret, for meslinger og malaria kan være alvorlige sykdommer. Ingen bør benytte virkningsløse homøopatiske piller mot disse sykdommene.

Jeg forsøkte derfor, som Legemiddelverket gjorde det, å få frem fakta i saken. Ved Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) var det velvilje til å bistå, og jeg fikk sende et tekstutkast for deres hjemmeside. Oppslaget ble imidlertid veldig annerledes. Min påpekning av at homøopati ikke virker, var erstattet av intervjuer med to ledende homøopater som verken støttet eller tok avstand fra Gro Lystad. Konsulenten i NIFAB forklarte meg at senteret «må være nøytralt». Nøytralt i forhold til farlig kvakksalveri, tenkte jeg, og begynte å undersøke.

NIFAB BLE OPPRETTET i 2006 ved Universitetet i Tromsø i kjølvannet av den nye Lov om alternativ behandling. De seks journalistene og samfunnsviterne ved NIFAB får flere millioner skattekroner i året for å vedlikeholde et nettsted som skal «gi forsknings- og erfaringsbasert informasjon, slik at du kan ta overveide valg i forhold til din egen helse. (...) Vi beskriver behandlingsformene fordi de eksisterer og tilbys i Norge, uten å ta stilling til hva som er «rett» eller «galt». I stedet belyser vi ulike aspekter ved alternativ behandling som kan være viktige for deg og din helse.»

Vel, jeg antar at en forbruker som besøkte NIFABs nettsted for å få kunnskap om meslinger, malaria og homøopati gjerne ville vite hva som er rett og galt om saken. Det må jo være viktig for forbrukerens helse at man får vite at det kan være farlig å erstatte vaksiner og malariatabletter med homøopati.

MEN NIFAB er ikke med på det.

I stedet presenterer senteret en åtte minutters film der en homøopat får fortelle om sin behandling helt uten kritiske motforestillinger. Og en lang tekst som forklarer behandlingen helt på homøopatenes premisser. Det eneste lett kritiske avsnittet sier: «Det er gjort en del forskning på homøopati. Kvaliteten på den forskning som er gjort er variabel. (...) Det finnes ingen solid vitenskapelig dokumentasjon på at homøopati har effekt.» Og i intervjus form utdypes det at «så selv om man til nå ikke har funnet effekt av behandlingene, betyr det nødvendigvis ikke at de er uten effekt».

Senteret åpner altså for at homøopatien egentlig virker, det er bare forsket for lite og for dårlig til nå. Det undertrykkes at forskningen ganske overveldende viser at homøopati er uten mer virkning enn placebo, og at det teoretiske grunnlaget er uforenlig med fysikkens lover.

HOMØOPATI ER FOR alle praktiske formål kvakksalveri. Da er det dårlig forbrukerveiledning fra et statlig opplysningskontor å være nøytral. Kunne vi tenkt oss at Meteorologisk institutt forholdt seg nøytral til værprofeter? «Vi beskriver ulike måter å melde været på uten å ta stilling til hva som er rett og galt.» Eller at Naturhistorisk museum forholdt seg nøytral til kreasjonismen? «Vi beskriver ulike teorier for hvordan livet har utviklet seg uten å ta stilling til hva som er rett og galt.»

Denne nøytraliteten til kvakksalveriet springer ut av en kunnskapsrelativisme og en misforstått toleranse. Slagordet ser ut til å være at det er mer mellom himmel og jord, og da kan det meste egentlig være sant. Det er bare snakk om et annet vitenskapsparadigme.

BIVIRKNINGEN ER at forbrukerne forledes når homøopatien får en sympatisk og ukritisk presentasjon, pyntet med logoene til Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet. Hvorfor kan ikke NIFAB fortelle forbrukerne sannheten om homøopati? Statens råd til innbyggerne bør være: Homøopati beskytter ikke mot meslinger; ta vaksine. Homøopati beskytter ikke mot malaria; ta de forebyggende legemidlene.

Enkle budskap, skulle man tro, men altså ikke for statens PR-byrå for homøopati.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer