Statistbygda

KJERRINGØY (Dagbladet): Det bor 300 mennesker på Kjerringøy. Flertallet av dem har medvirket i minst to spillefilmer. «Jeg er Dina» er den sjette filmen som spilles inn på halvøya nord i Bodø kommune - Norges største filmbygd.

Og grytidlig tirsdag er det klart for bryllup mellom Dina (Maria Bonnevie) og Jacob (Gérard Depardieu) på det vakre handelsstedet - som filmskapere elsker.

Da strømmer kjerringøyværingene rutinert til filmsettet. 150 statister skal illudere tjenestefolk og gjester fra alle samfunnslag, og må stå ferdig oppdresset og klar til filming klokka åtte.

Nesten halvparten av «bryllupsgjestene» er fra Kjerringøy.

- Noen sekunder

Bente Karlsen (36) og Viggo Valøy (41) - begge to født, oppvokst og bosatt på Kjerringøy - filmet med Gérard Depardieu allerede i mars i år. Da ble sledeturen skutt, der Depardieus «Jacob»-figur dør.

I flere timer sto Bente og Viggo i bakgrunnen, mens franskmannen og Bonnevie filmet framfor kamera.

- Depardieu er en grei kar. Morsom, og glad i Kjerringøy. Slikt liker vi «innfødte», sier Viggo og Bente, som måtte møte på settet klokka 03.45 for å bli sminket. Viggo spilte fisker - Bente tjenestejente.

Begge mottok 750 kroner dagen. Og dagen ble så lang at timelønna endte under tariff for butikkansatte.

- Vi er ikke her for pengene. Vi er her for opplevelsen, sier Bente.

- Hvor mye får vi se av dere på kinolerretet, tror du?

- Noen sekunder, hvis vi er heldige. Min erfaring er at de klipper vekk nesten alt, smiler Bente.

«Jeg er Dina» blir hennes tredje film. Bente var statist som niåring da «Benoni og Rosa» ble spilt inn på Kjerringøy. Seinere var hun også med i «Pan».

Flaut med Floberg

- 200 av 300 kjerringøyværinger har deltatt i minst et par filmer, antyder May Beate Jensen.

Hun er ansatt som statistkoordinator for «Jeg er Dina», og har sjøl deltatt i tre spillefilmer: «Benoni og Rosa», «Telegrafisten» og «Pan».

May (36) husker best en nakenscene på stranda sammen med den amorøse telegrafist Rolandsen - gestaltet av Bjørn Floberg:

- Vi var noen jenter som ble bedt om å løpe nakne forbi ham på stranda. De skulle filme sankthansaften, og telegrafisten skulle være pære full. Jeg nektet å løpe naken, og ble heldigvis tildelt et bitte lite lendeklede. På premieren hadde jeg mest lyst til å synke ned i jorda. For akkurat den scenen kom i slow motion! Den tok aldri slutt, ler May Beate Jensen innimellom mange gjøremål.

I vinter skrøt produsent Axel Helgeland statistene fra Kjerringøy opp i skyene. Dagen etter gikk en av dem - Odd Torvik - så kraftig inn for oppgaven av han måtte på sykehus.

- Jeg skulle komme Dina (Maria Bonnevie) til unnsetning når hun kommer ridende etter at Jacob er styrtet i juvet. Uheldigvis skled jeg på en isoporplate som lå under snøen, og som Dina skulle lande på når hun falt av hesten. Da smalt det i kneet, fortalte Torvik i ambulansen på vei til sykehuset i Bodø.

- Beklaget

- Maria Bonnevie beklaget, men det hadde hun ikke trengt. Alt var min feil, sier kjerringøyværingen, som fikk konstatert vridde leddbånd.

En annen lokal statist - nordlandshesten Ivan - ble så skremt av oppstusset rundt fallet til Torvik at han tok landeveien fatt og galopperte hjem. Filmingen stanset i en halvtime mens filmfolkene lette opp den firbeinte statisten som Dina skulle sitte på ryggen til.

VAKKERT: Tirsdag er det klart for bryllupp mellom Dina (Maria Bonnevie) og Jacob (Gérard Depardieu) på det vakre handelsstedet.