Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Statistisk sentralbyrå:

Statistikklovutvalget sikrer ikke SSBs uavhengighet

Sementerer Finansdepartementets styringsrett.

STATISTIKKLOVUTVALGET: Finansminister Siv Jensen mottok mandag morgen Statistikklovutvalgets utredning. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STATISTIKKLOVUTVALGET: Finansminister Siv Jensen mottok mandag morgen Statistikklovutvalgets utredning. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det råder en enighet i Norge, blant beslutningstakere, partene i arbeidslivet, media og andre, at Statistisk sentralbyrå skal være en uavhengig og troverdig leverandør av statistikk, analyser og forskning. Denne enigheten virker det ikke som Statistikklovutvalget, som leverte sin innstilling mandag denne uka, har fått med seg.

Statistikklovutvalget havnet midt i striden mellom SSB-direktør Christine Meyer og finansminister Siv Jensen. Jensen mente Meyer burde avventet utvalget, Meyer mente hun hadde tatt høyde for det. Striden endte som kjent med at Meyer måtte gå i november i fjor, mens kontrollkomiteen denne uka innstilte på kritikk av Jensen for håndteringen av saken.

Nettopp denne striden burde føre til at lovutvalget ville legge vekt på hvordan de kunne styrke SSBs uavhengighet. I stedet har de gått i motsatt retning.

Som den offentlige debatten om SSB det siste året har vist, er byråets uavhengighet betinget av at de selv har siste ord når det gjelder valg av metode og modeller.

Tidligere forskningsdirektør i SSB, Kjetil Telle, viste selv under høringen i Stortinget hvordan ulike modeller kan gi ulike svar på samme problemstilling:

«Vil de vise at flyktninger er dyre, så bestiller de en analyse med Demec. Vil de vise at flyktninger er bra for norsk økonomi, iallfall bedre enn arbeidsinnvandring, så bestiller de en analyse med Kvarts», skrev han i et notat til høringen.

Dette ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på utvalget, som blant annet slår fast at:

«Det legges til grunn at byrået kan pålegges å gjennomføre beregninger på særskilte modeller eller med bestemte forutsetninger, og om overordnede metodevalg.»

SSB har en unik stilling i det norske samfunnet. Myndighetene bestiller en lang rekke utredninger og rapporter fra andre aktører, men ingen av disse har samme posisjon som Statistisk sentralbyrå. Deres «stempel» gir inntrykk av at tallene og analysene som serveres er pålitelige fakta, som alle i samfunnsdebatten trygt kan brukes som felles utgangspunkt.

Norge har fått en bredere medievirkelighet, tilliten til institusjonene er under press. Utvalget hadde en særegen mulighet til å foreslå tiltak som ville styrket troverdigheten til en av våre viktigste premissleverandører. Det kunne vært en større grunnbevilgning, mer vekt på fagfellevurdering av forskning og analyser, eller begge deler.

I stedet velger utvalget å insistere på å sementere Finansdepartementets styringsrett over SSB og byråets metoder. Det kan ikke Stortinget bifalle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!