Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Statkraft kan stoppe Bond

Statkraft vil ikke uten videre slippe James Bond ut på Styggevatnet ved Jostedalsbreen. I verste fall kan agent 007 gå gjennom isen - og da blir det en annen slutt på filmen enn den som står i manus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Bond filmer i Norge

- Vi er nødt til å vurdere sikkerheten hans, sier Norman Kjærvik, informasjonssjef i Statkraft.

Problemet er at Styggevatnet er et regulert vann, som kontinuerlig tappes til kraftproduksjon. Vannstanden synker 20- 30 centimeter hver dag, isen brekker og synker i takt med uttappingen. Derfor er det farlig å gå på den, for ikke snakke om å kjøre et bilrace med Bonds spesialbygde Aston Martin forfulgt av Jaguarer og snøscootere.

Fagfolk må vurdere

- Seinvinteren og våren er nettopp den tida på året da vi advarer allmennheten mot ferdsel på våre regulerte og islagte kraftmagasiner. Vi kan ikke slippe James Bond og hundrevis av filmfolk med kjøretøy og annet utstyr ut på isen på Styggevatn uten at dette skjer på en sikker og trygg måte, sier Kjærvik.

- Hvor mye tåler isen på Styggevatnet?

- Våre fagfolk må vurdere den saken. De er orientert, men må først vite hva slags maskiner det er snakk om å ha på isen. Når filmselskapet har bestemt seg, og vi får en konkret forespørsel der volum og omfang på hele operasjonen er skissert, skal vi vurdere dette raskt.

Ivrig ordfører

Før Statkraft har vurdert ferdig, vil de helt sikkert få en telefon eller to fra ordfører Ernst Veum i Luster. Han har ikke sansen for å møte James Bond med lov og reguleringer i hånd. Ordføreren vil for all del ha filminnspillingen til kommunen sin, den kan ha store ringvirkninger for næringsliv og turisme.

- Kommunen har allerede bestemt seg for å gi dispensasjon for kjøring inn til Styggevatnet, sier Veum.

Kommunen vil også bidra til at den rasfarlige veistrekningen opp til vannet blir brøytet og sikret.

- Men hvis Statkraft ikke vil slippe Bond ut på isen?

- Vi vil ta oss en liten prat med Statkraft, sier Veum - som særlig vil se på mulighetene til å redusere vanntappingen og kraftproduksjonen de ukene filmopptakene skal foregå.

Er positive

- Jostedal kraftverk produserer vinterkraft og vi kan ikke stoppe produksjonen eller endre produksjonsplanene, sier Norman Kjærvik.

- Selv ikke for James Bond?

- Vår grunnholdning er positiv og vi ser fram til å diskutere de sikkerhetsmessige og praktiske utfordringene med filmselskapet. Løser vi dette, og det tror jeg vi gjør, så kan James Bond komme til Styggevatn - og han skal være i trygge hender.

  • Filminnspillingen skal etter planen starte i slutten av mars og vare i fem uker, resten av filmen tas opp i Korea, Spania, Island, Hawaii og England. James Bond spilles igjen av Pierce Brosnan.

PÅ TYNN IS: Pierce Brosnan får ikke spille inn scener til den nye James Bond-filmen i Norge før Statkraft har godkjent det utstyret han vil ha med seg på Styggevatnet i Sogn. Her er han med sin kvinnelige motspiller, <P>Halle Berry.
Hele Norges coronakart