Statkrafts miljøprofil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KONSERNDIREKTØR

Bård Mikkelsen i Statkraft ønsker seg en edruelig debatt omkring de nye, store vannkraftutbyggingene Statkraft ønsker å gjennomføre. Vannkraftutbygginger som gjennomføres i dag er langt mer miljøvennlige enn de vi kjenner fra tidligere. Miljøargumentet er dermed svekket i forhold til å stanse en utbygging av f.eks Vefsna. Statkraft har etter at slaget om Beiar-elva ble tapt, lagt en helt ny strategi for å få gjennomført nye kraftprosjekter. Tidligere, i glansdagene med NVE, var den normale framgangsmåten at utbyggerne i første omgang la fram en så omfattende plan for utbygging at de ikke engang selv trodde på den. Så, gjennom en støyende, offentlig prosess ble utbyggingen gradvis beskjært ned til et realistisk nivå. Slik kunne «alle» i ettertid være fornøyd med det endelige resultatet. Naturvernerne kunne si til seg selv at «uten oss hadde det blitt mye verre», og utbyggerne kunne konstatere at resultatet ble som forventet.

Etter Beiarn, hvor Stoltenberg stanset en omstridt utbygging, forsto utbyggerne at perioden for overbudspolitikk var over. Nå satset de på å få med seg lokale krefter på sitt eget lag, slik at lokale politikere og utbyggerne sammen kunne legge fram en samlet pakke til politisk behandling i Stortinget. På Helgeland samlet Statkraft ordførerne i de berørte kommunene til en serie møter hvor slagplanene ble lagt. Ordførernes motiv for å delta er muligheter for å fylle bunnskrapte kommunekasser med nye, friske kraftmillioner. Prosjektet fikk det velklingende navnet Muligheter Helgeland(MH) For Statkraft er dette en genial strategi. Det er ikke Statkraft som ønsker utbygging, det er lokale politikere. Det er ikke Statkrafts folk som blir stående igjen som miljøverstinger, det er lokale politikere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer