Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Statlig overgrep mot barn?

FORELDREPERMISJON: Likelønnskommisjonen anbefaler en tredeling av foreldrepermisjonen ut fra likestillings- og likelønnshensyn. Det er skuffende at kommisjonen verken har hatt medlemmer eller referansegruppe med kompetanse på barn, eller har en eneste referanse til barns behov. I debatten er det tilsynelatende glemt at det er hensynet til barnet som er begrunnelsen for foreldrepermisjonen!

For noen kan en obligatorisk tredeling gjøre det umulig å følge nasjonale anbefalinger for amming. Langt viktigere er det at omsorgen for barnet kan bli svekket. En tredeling vil sikkert fungere utmerket for flertallet, og særlig for de ressurssterke og velutdannete urbane foreldrene i akademiske og kontorpregete yrker som nå går i strupen på en tvilende statsminister. Dette er foreldre som statistisk sett har robuste barn, og som har jobber som tillater stor grad av fleksibilitet. I min barnelegepraksis i en mindre norsk by med et stort omland er imidlertid slike familier i mindretall. Foreldrene har i stor grad fysisk tunge yrker, lange arbeidsreiser, skiftarbeid og beskjeden lønn. Mange barn, og også foreldre, er sårbare, og det kan være stor forskjell på fars og mors evner som omsorgsutøvere i denne første viktige tiden.

Lavt stressnivå og trygghet i omsorgsutøvelsen er, sammen med stabilitet, de viktigste forutsetningene for et barns tidlige utvikling. Bare foreldrene kan vurdere hva som i så måte er beste løsningen for sin familie, og dermed for barnet. Det er et bærende prinsipp i et demokrati at også et eventuelt mindretall skal sikres likeverdige rettigheter. Å tvinge familier inn i en bestemt A4-løsning som de selv ser er til ulempe for barnet, er et institusjonelt overgrep i et samfunn som roser seg av å ta vare på den enkelte.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media