DOBLER STØTTEN: Anniken Huitfeldt og Kulturdepartementet styrker musikerordningen med 7,3 millioner i 2012.  FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet
DOBLER STØTTEN: Anniken Huitfeldt og Kulturdepartementet styrker musikerordningen med 7,3 millioner i 2012. FOTO: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Statlig støtte til musikerordningen dobles

Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker å spre norsk musikk landet rundt.

(Dagbladet): I forbindelse med omleggingen av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet, overføres midler fra Rikskonsertene til tilkuddordningene for musikere og arrangører under Norsk Kulturråd.

- Vi ønsker at flere musikere skal få muligheten til å dra på turné, og tørre å dra på mindre steder og andre konsertarenaer. Med tilskuddendringen ønsker vi å spre musikk i hele Norge, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Kraftig økning Musikerordningen styrkes med 7,3 millioner kroner i 2012. Blant annet skjer dette med overførte midler fra Rikskonsertene, men i hovedsak er det snakk om ferske midler.

FIKK STØTTE: Sigvart Dagsland.  Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FIKK STØTTE: Sigvart Dagsland. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Det er nærmest en dobling av støtten til musikerordningen, og den største økningen siden den ble etablert, sier Huitfeldt.

Kulturministeren understreker betydningen av en slik ordning.

Populær ordning - Musikerordningen er populær blant artister, og vi får inn flere gode søknader. Tilbakemeldinger viser at mange musikere og arrangører ser at ordningen gir gode resultater, sier hun.

FIKK STØTTE: Mari Boine. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FIKK STØTTE: Mari Boine. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Med musikerordningen får artistene mulighet til å dra på konsertarenaer de gjerne ikke hadde tatt økonomisk sjanse på å dra til ellers.

- Det er stimuleringsmidler til å få flere ut på norske veier, med et ønske om at de tør å ta sjansen, sier Huitfeldt.

FIKK STØTTE: Thomas Dybdahl.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FIKK STØTTE: Thomas Dybdahl. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Ordningen gjelder etablerte artister, så vel som mindre etablerte. I løpet av 2010 og 2011 har musikerordningen gjort tildelinger til blant annet Mari Boine, Lars Vaular, Kvelertak, Sigvart Dagsland og Thomas Dybdahl. 

Prioriterer norgesturneer Musikerordningen utvides også fra å omfatte rytmisk musikk til å omfatte alle sjangre. Konserter på mindre steder vil prioriteres, og støtten gjelder først og fremst turneer innad i Norge.

- Hovedvekten ligger der, men det er også mulig å legge inn enkelte arenaer andre steder enn i Norge. Dersom søknaden innebærer et par stoppesteder utenfor landegrensene, er det altså mulig inennfor ordningen. Uansett er det positivt å få flere norske artister ut på veiene, sier kulturministeren.

FIKK STØTTE: Lars Vaular. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
FIKK STØTTE: Lars Vaular. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
FIKK STØTTE: Kvelertak. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FIKK STØTTE: Kvelertak. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer