Statlige dataskandaler

Offentlige dataskandaler er verken typiske eller unike for offentlig satsing på IT, men reflekterer et behov for kunnskap om teknologien i et «ikke-teknologisk» perspektiv i offentlig forvaltning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har torsdag 27. juni et oppslag om offentlige dataskandaler, og ut fra oppslagets form er det lett å få det inntrykket at skandaleprosjekter er typisk for store offentlige data- eller IT-prosjekter. Det er imidlertid viktig å være klar over at så ikke er tilfelle. Vi har en rekke eksempler på det motsatte. Staten bruker årlig over 1,5 milliarder kroner på innkjøp av varer og tjenester i forbindelse med IT, og langt de fleste av de kronene går ikke til prosjekter av den type som Dagbladets artikkel refererer til. Utvalgte skandaleprosjekter finner en dessuten i stort monn både i offentlig og i privat sektor, og de er ikke begrenset til å gjelde IT. Det oppslaget peker på, er at IT-prosjekter er vanskelige og får ofte en størrelse som lett gjør dem sårbare og til kandidater for skandaler.

Tabbelisten gjenspeiler at det finnes et stort og udekket behov for kompetanse omkring bruk, innføring og styring av IT både i offentlig og i privat sektor.

Størrelsen på de ulike skandaleprosjektene Dagbladet omtaler, indikerer noe om problemstillingenes kompleksitet. Jeg vil her illustrere at utfordringene omkring offentlig satsing på IT og styring med store statlige IT-prosjekter er forhold som det offentlige tar alvorlig, både i Norge og i f.eks. OECD.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer