Statlige penger til satanrock

Kulturrådet har åpnet pengesekken og fordelt to millioner kroner på norsk musikkliv. Blant gruppene som mottar penger er satanrock-legendene i gruppa Mayhem.

Black-metalgruppa har holdt på siden 80-tallet og har hele veien leflet heftig med mannen med ljåen. Blant tidligere bandmedlemmer er Varg «Greven» Vikernes og Øystein Aarseth. Begge selverklærte satanister. I 1993 ble Vikernes dømt for drapet på Aarseth. Gruppas første vokalist tok i sin tid livet av seg.

I dag delte Norsk Kulturråd ut 60 000 kroner til de fire medlemmene.

- Vi har brukt symboler, men bare for å provosere. Vi har aldri hatt tekster som omhandler satanisme, sier bassisten Necrobutcher, på fritiden kjent som Jørn Stubberud.

Han karakteriserer seg selv som ateist.

- Det er klart vi har et jævla rått uttrykk, det faller naturlig sammen med musikken, sier Necrobutcher.

Da Mayhem spilte på Rockefeller i Oslo i mars, skrev Dagbladet: «Det skorter ikke på det visuelle når Mayhem spiller: Lys-sjokk, ildkuler, røykbomber, Maniac trekker frem en kniv og skjærer opp underarmene før han lekent lar den gli over halsen. Grisehoder kastes ut til publikum.»

- Vi skal spille på Quart-festivalen og Roskilde og har prøvd å bestille noen grise- og kuhoder. Men det er så vanskelig etter det siste utbruddet av munn- og klovsyken.

Pengene fra kulturrådet går til turne østover.

- St. Petersburg, Moskva og Minsk. Det blir sikker et helvete, sier Necrobutcher.

Krfs talsmann Ola T. Lånke i Stortingets kulturkomite vil ikke kommentere kulturrådets avgjørelse. Det får stå for deres regning.

- Men personlig kan jeg si at dette ikke er en form for ytring som står mitt hjerte nær, sier Lånke til Dagbladet.no

<B>PENGER:</B> Mayhem har fått statlige 60 000 kroner. De skal brukes på turne i Øst-Europa.
SJOKKERER:</B> >- Det er klart vi har et jævla rått uttrykk, sier bassist Necrobutcher. Her ser vi vokalist Vokalist Maniac, med et grisehode ved sin side.