Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Statoil, arbeidsmiljø og forskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARBEIDSMILJØ:Dagbladets artikkelserie om arbeidsmiljøet i Nordsjøen kan etterlate et inntrykk av at Statoil motarbeider eller hindrer forskning. Det er ikke tilfelle. Få - om noen i norsk næringsliv setter inn større ressurser på oppfølging av arbeidsmiljø og arbeidsmiljøforskning.All menneskelig aktivitet innebærer risiko. Det gjelder også petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Mye av den risiko vi utsettes for er kjent, men noe er fortsatt ukjent. Statoil arbeider bevisst for å redusere dette ukjente.Statoil har et genuint ønske om å øke kunnskapen og forebygge helseskader og sykdom. Selskapet har derfor bidratt til forskning omkring hud- og luftveislidelser blant overflatebehandlere, eksponering for kreftframkallende faktorer i norsk offshore petroleumsvirksomhet, eksponering for organofosfater og andre prosjekter. Denne forskningen bidrar til å tette erkjente kunnskapshull, metodene er anerkjente og forskningen angår vår virksomhet. Samtidig er flere forskningsprosjekter avvist. De var ikke relevante på tidspunktet de ble presentert eller de hadde svakheter i forskningsmetodene.

STATOILS satsning er i tråd med konklusjonene fra Statens arbeidsmiljøinstitutt, STAMI. De publiserte i 1998 en rapport om kunnskapsmangler og behovet for forskning om fysisk-kjemiske forhold i arbeid som har betydning for helse. Denne oppsummerer status innenfor forskning på fysisk-kjemisk arbeidsmiljø. Rapporten peker på store kunnskapshull om lidelser knyttet til muskelskjelett, lunge- og luftvei, hjerte- og kar, hud, utvikling av kreft og reproduksjonsforstyrrelser.Det har vært viktig for oss å bidra til å utvikle gode verktøy for å vurdere, kontrollere og redusere risiko innenfor arbeidsmiljøområdet. Vi har bidratt i betydelig grad til å utvikle et verktøy for risikovurdering og styring av kjemikalie-eksponering. Dette verktøyet er nå et kommersielt tilgjengelig produkt. Vi erkjenner at menneskets yte- og tåleevne må tas på alvor. Selskapet arbeider grundig med å forstå betydningen av menneskelige faktorer for belastning i arbeid, og feil vi gjør i arbeidssituasjonen. Statoil har utviklet metoder for å analysere og vurdere samspill mellom mennesker, teknologi og organisasjon.Statoil erkjenner at vi har et særlig ansvar for å dele den kunnskap og erfaring vi besitter. Vi deltar i bransje- og fagorganisasjoner og på konferanser og seminarer. Vi bidrar i komiteer og arbeidsgrupper for utvikling av nasjonale og internasjonale standarder. Statoil har mye å lære, og samarbeid er den beste måten å oppnå det vi alle ønsker: et fullt forsvarlig, utviklende arbeidsmiljø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!