Statoil leker med ilden

Ved å inngå samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft, legitimerer Statoil dommen mot samvittighetsfangen Mikhail Khodorkovskij.

TVILSOMT: President Vladimir Putin overværer signeringen av kontrakten mellom Statoil-sjef Helge Lund og Rosneft-president Eduard Khudainatov. «Statoil-Resneft-avtalen er nok et forsøk på å gi Yukos-affæren et skinn av lovlighet,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Yana Lapikova/AP/NTB Scanpix
TVILSOMT: President Vladimir Putin overværer signeringen av kontrakten mellom Statoil-sjef Helge Lund og Rosneft-president Eduard Khudainatov. «Statoil-Resneft-avtalen er nok et forsøk på å gi Yukos-affæren et skinn av lovlighet,» skriver kronikkforfatteren. Foto: Yana Lapikova/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag tegnet Statoil en avtale med det statseide russiske oljeselskapet Rosneft. Ved bordet i Moskva satt en smilende Statoil-sjef Helge Lund sammen med sin russiske kollega, Eduard Khudainatov. I bakgrunnen sto en uttrykksløs Vladimir Putin, i sin siste dag på jobb som Russlands statsminister.

Om den fraværende mimikken skyldtes den aldrende Putins påståtte overforbruk av rynkemidlet Botox, vites ikke. Men det skortet ikke på lovordene fra den påtroppende presidenten.

«Jeg er overbevist om at dette blir en suksess,» uttalte Putin overfor det frammøtte pressekorpset.

Avtalen åpner for at Statoil og Rosneft sammen skal utforske russisk sokkel, samt utvalgte områder på det russiske fastlandet. Avtalen åpner dessuten for at Rosneft kan motta eierandeler i Statoil-prosjekter på norsk side.

Gratulasjonene lot ikke vente på seg. Statsminister Jens Stoltenberg ringte sporenstreks til Putin, hvor han gjorde det klart at Rosneft er hjertelig velkommen som eier på norsk sokkel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer