Statoil og folkeretten

Norske bedrifter i utlandet har de siste årene blitt utfordret på miljøstandarder og forhold til menneskerettighetene. Men problemstillinger knyttet til folkerettslig omstridte prosjekter har blitt lite debattert. Statoil er engasjert i flere slike aktiviteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når to eller flere land er i konflikt med hverandre, forsøker de ofte å samle støtte utenfra for å få mer tyngde bak sine krav. I dag er det slik at 51 av verdens 100 største økonomiske enheter er multinasjonale selskaper, og det er svært verdifullt for et land i en folkerettslig konflikt å ha store selskaper på sin side når de vil samle støtte til sine krav. Når utenlandske oljeselskaper trekkes til slike områder, involveres også indirekte det aktuelle selskapets hjemlige myndigheter. Man får både materielle verdier og statsborgeres liv å forsvare i eventuelle konflikter.

Kaspihavet er antagelig det området utenfor Nordsjøen som Statoil satser mest offensivt på, målt i investeringer og tidsbruk. Fem land har grenser mot Kaspihavet: Russland, Khasakstan, Turkmenistan, Iran og Aserbajdsjan. Kaspihavet er svært rikt på olje, og nå når nye felt åpnes i rekordfart er det blitt økt temperatur i debatten omkring fordelingsnøkkelen landene imellom. Er Kaspihavet et hav, som gir de ulike randstatene hver sin økonomiske sone, eller en innsjø, som tilsier lik økonomisk fordeling statene imellom? Dette spørsmålet er ikke bare et spørsmål om økonomi. Det er i høyeste grad også et sikkerhetspolitisk spørsmål for hele regionen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer