Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Statoil vil skifte navn til Equinor. For å sitere Manuel i «Hotell i særklasse»: «Que?»

Yara, yara, yara!

EQUINOR: Statoils konsernsjef Eldar Sætre presenterte det nye navnet på allmøte i Stavanger. Foto: Scanpix
EQUINOR: Statoils konsernsjef Eldar Sætre presenterte det nye navnet på allmøte i Stavanger. Foto: Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner at det er fristende å lage morsomheter rundt et nytt navn, sa Statoils kommunikasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Dagsnytt 18 torsdag kveld.

Han hørtes litt matt ut i stemmen, men så hadde sikkert dagen gått med til å overvåke fnisefesten i sosiale medier. Beslutningen om å døpe trauste, trygge Statoil om til Equinor var en mulighet få med forkjærlighet for ordspill hadde latt gå fra seg. Da det viste seg at Statoil hadde kjøpt domenenavnet fra ei dame som drev med kiropraktortjenester for hester, og hadde vært med i «Jakten på kjærligheten», ble det nesten for mye. I tillegg viste det seg at navnet også tilhørte en polsk hestemedisin og at navnebyttet kommer til å koste inntil 250 millioner. Det er elleve stupetårn i Hamar, det.

Statseide virksomheter har lang og god tradisjon for forvirrende og svinedyre navnebytter. Navn som Telenor, Avinor, Investinor og Bane NOR gir til en viss grad mening. Til og med Nammo henger på greip når man skjønner at de produserer ammunisjon og raketter. UNINETT også, for den saks skyld. Men så har du kategorien der navnet av forskjellige årsaker helst skal bety minst mulig.

Entra. Mesta. Yara. Ambita. Nofima. Siva. Mantena.

Uansett hvor mye du oljer det, så betyr ikke Equinor en døyt. Selv om Statoils pressemelding viser at de har gjort sitt ytterste for å fylle det med mening: «Vi har lett etter et navn som effektivt fanger vår historie og våre verdier. Og som på samme tid angir en klar retning for framtida. “Equi” er utgangspunktet for engelske ord som equal, equality og equilibrium. På norsk betyr disse ordene likhet, likeverd, likevekt og balanse. Vi velger “nor” fordi vi er stolte av hvor vi kommer fra».

For å sitere Manuel i «Hotell i særklasse»: «Que?»

Og for å gå videre til Elaine i «Seinfeld»: «Yada, yada, yada!».

I 2003 publiserte Klassekampen en fantastisk sak om hvordan det gikk da Statens vegvesen skilte ut produksjonsenheten i eget aksjeselskap og ga det navnet Mesta. Historien om da de ansatte ble informert om det nye navnet må nesten siteres i sin helhet: «Da navnet kom opp på en videoskjerm ble det helt stille. Ingen klappet. - Jeg var ikke der sjøl, men snakket med noen som var der. De trodde Mesta var navnet på reklamebyrået, og ventet spent på hva som skulle bli navnet på selskapet vårt».

«Hva er i et navn», spurte Shakespeares Julie, og svarte seg selv: «den blomst vi kaller rose vil dufte like liflig uten rosens navn».

Statoil vil lukte bensinstasjon uansett hvilket navn som festes på arbeidshjelmen.

Equinor er valgt fordi det ikke inneholder spor av olje. Ren grønnvasking, selvfølgelig. Selskapet driver jo med så mye annet, sier de. Men av 10 milliarder dollar som ble investert i 2016, var bare 500 millioner av dem fornybarinvesteringer, ifølge Dagens Næringsliv. Olja blir klart viktigst også framover.

Heller et meningsløst navn enn det som forklarer hva selskapet driver med, med andre ord. Hvor tette i nøtta tror de at vi er?

Svaret ligger på nettsida, som inntil videre heter Statoil.com: «Vi mener navnet sier noe viktig om oss som selskap: Hva vi står for, hvor vi kommer fra og hvordan vi ser på framtida. Navnet reflekterer vårt menneskesyn og vårt syn på energifremtiden».

Det sier jo alt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!