StatoilHydros ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig om morgenen 14. april 2001 angrep en gruppe svartkledde OMON spesialstyrker kontorene til Russlands siste uavhengige nasjonale tv-stasjon, NTV. Journalistene som hadde barrikadert seg i lokalene ble kastet på dør. Med denne aksjonen satte myndighetenes torpedoer punktum for epoken med kritisk og fri tv-journalistikk i Russland.

Bakgrunnen for den statlige overtakelsen av NTV var at hovedeieren, Vladimir Gusinskij, hadde blitt puttet i fengsel og bedt om å gi fra seg sin andel i tv-stasjonen. Det var et tilbud Gusinskij ikke kunne avslå. Den nye eieren var en av president Putins betrodde håndlangere, nemlig gigantselskapet Gazprom.

Gazprom var opprinnelig et gass-selskap, men har under Putin utviklet seg til et holdingselskap med interesser i flere «strategiske» sektorer, som media. Både i prosessen mot NTV og under det statlige raidet mot oljeselskapet Yukos spilte Gazprom en sentral rolle. Selskapet er med andre ord ikke en bensinstasjon på hjørnet, men et hovedinstrument for president Putin i gjenreisningen av Russland som sterk og autoritær stat.

25. oktober i år inngikk StatoilHydro en avtale med franske Total og Gazprom om utvikling av Sjtokman-feltet. Partnerskapet dreier seg om potensielt svære verdier, og reflekterer at Russland delvis er åpent for utenlandsk ekspertise og investeringer – noe som i utgangspunktet er bra, selv om det er risiko forbundet med investeringer i et land der domstolene ikke er uavhengige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer